Гневът на масите – от протест срещу сметките за ток към искане за референдум за забрана на всички партии

protest-1От всички нас, защото си траем – това е най-масовият отговор в анкетата на F2F TV с въпрос от кого зависят високите ни сметки за ток. Мини социологическото проучване на аудиторията ни, която обхваща българи от над 50 държави в света показа, че активните ни читатели са с гребена на обществената вълна в момента: толкова мащабните протести в цялата страна, колкото страната не е виждала от времето на Жан Виденовата зима. Фактите днес:

В София беше блокиран Орлов мост. Според медиите, в протеста са участвали около 10 хиляди души. Той започна през сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и с шествие стигна до НС. Там, пред надписа „Съединението прави силата“, множеството скандира “мафия” и “оставка”. Пред сградата на ЧЕЗ пък се стигна до стълкновения, а срещу жандармерията полетяха части от пътна настилка и спрейове със сълзотворен газ. Столичани поискаха оставката на министър председателя и президента, ако исканията им не бъдат изпълнени до седмица.

Във Варна, според журналистите,  на простест са излязли близо 30 хиляди души, а жандармеристите – в знак на солидарност – са застанали до хората със свалени към земята щитове. В морската столица исканията продължават да са за спешна национализация на ЕРП-тата, ревизия на всички приватизационни сделки и разваляне на концесиите.

Благоевградчани и дупничани блокираха за около час и половина главния път Е-79 край Благоевград и Дупница. И тук протестиращите  скандираха за оставката на цялото правителство, но заявиха и намерение да поискат от ЕС международно разследване за периода на целия преход в България.

В Пловдив в подсписка срещу EVN вече има над 40 хил. подписа, а пред сградата на дружеството срещу него викаха около 7 хиляди. Хората под тепетата се оказаха още по-радикални в исканията си: те се обявиха направо за референдум за забрана на партиите! Т ук, обаче, най-видно като че ли, протестът се политизира – в първите линии на шествието на недоволните се забелязваха младежи от БСП, червени знамена развяваха и ултра лявата радикална органзация ЧЕ Гевара и Съюзът на комунистите.

Протести имаше в повече от 20 града в страната.

Междувременно стана ясно, че назначената в средата на миналата седмица шефка на ДКЕВР Юлиана Иванова вече е без работа. Дали тя сама си е подала оставка след интервюто на Бойко Борисов, в което той казва, че ако е знаел за търговията й по интернет, е нямало да я назначи на овакантеня пост. Или Борисов е поискал оставката й – няма значение.

На фона на висчко, което се случи днес, дали полезният ход на правителството беше петъчното предложение на парламентарната група на ГЕРБ целият състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се избира чрез квалифицирано мнозинство от 2/3 от Народното събрание? Промените в Закона за енергетиката, внесени в деловодството на Народното събрание след обяд на 15. 02, се обявяват на практика за независим регулаторен орган, който според евро-директива от 2009-та трябва да действа независимо от пазарни интереси и да не получава разпореждания от изпълнителната власт.

Дали полезният ход е разсекретяването на договорите с ЕРП-тата, сключени от правителството на НДСВ?

Дали тези действия заедно с оставката на шефката на ДКЕВР ще оберат напрежението от народното недоволство. Или ще го нажежат още повече, защото показват объркване? Кой има интерес от това напрежение точно сега –  ден след като приключи 48 конгрес на БСП и левицата, а и други партии, използват до дупка справедливия гняв на хората срещу всичко, което им се случва през годините на т.н. преход?

Ясно е като бял ден. Но май само на пловдивчани им светва, че пак ги режисират. Защото да си спомним: протестите започнаха спонтанно преди десетина дни с недоволство срещу януарските сметки за ток. Това беше очаквано предвид замразените доходи, увеличаването на безработицата и поскъпването на електричеството от юни миналата година. После, обаче, гневът на хората умело беше пренасочен към монополите като цяло, поиска се национализация – една супер лява идея, която не е ясно какво ще повлече след себе си, ако се случи. Или е ясно и точно това се цели… Накрая – очаквано от всеки, който може да мисли и го прави, анализирайки ситуацията – протестите се обърнаха срещу правителството.

И какво ще стане при едни евентуални предсрочни избори?

Кой ще застане на кормилото на държавата? Малкият? Големият? Средният? Или Някой Друг? И… който и да е – няма да си платим тока ли? Ще ни опростят сметките като махнат таксите? Ще национализират енергийните дружества, за да отиват  плащанията ни към тях в държавата – като осигуровките, и да се разпределят за социално слаби и неработещи?

Защо политиците, яхнали вълната на народния гняв, не дадат отговори, вместо лозунги?

п.с. F2F TV благодари за снимките на колегите от plovdiv-online

Може да харесате още...