Стартира информационна услуга за SMS оповестяване при имотни сделки

plovdiv_tepeta_02Вече ще може да получаваме чрез sms кратки текстови съобщения при вписвания, отбелязвания и заличавания на имотни сделки. Услугата на Агенцията по вписванията беше представена днес в столицата. На практика, когато някой се опита да се разпореди с даден недвижим имот и бъде направено вписване за сделка, съответният регистриран съсобственик ще получи до една минута SMS с уведомление, че някой се разпорежда с имота му, обясни министърът на правосъдието Диана Ковачева.

По думите й, новата методика се предоставя на гише или чрез регистрация в интернет – страницата на Агенцията по вписванията – http://sms-imot.registryagency.bg, като се заявява лично или с нотариално заверено пълномощно. В системата за SMS оповестяване се въвеждат трите имена, дата на раждане, ЕГН/ЕИК/ЛНЧ (до 10 броя) и мобилен телефон, на който потребителят желае да получава SMS. Съобщението е на стойност една стотинка, а абонаментът е в пакет 6лв. за две години.
Услугата ще предотврати кражбите на недвижими имоти и на практика по лесен начин всеки, който има недвижим имот ще може да се регистрира и в случай, че някой се опита да се разпореди с неговия имот, ще се предотврати кражбата, смята министърът.
SMS-обслужването дава възможност и за превантивна реакция в случаите, когато бъде издаден заверен препис на нотариален акт или друг документ за собственост – в рамките на половин час собственикът на имота получава съобщение за това, че някой е получил препис и той може да реагира незабавно на конкретен телефон в агенцията.
Подаденото заявление за регистрация, промяна или заличаване, когато е на хартиен носител, се съхранява в архива на съответната Служба по вписванията. Срокът за съхраняване на архива е 2 години.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...