Парламентът изслуша Добрев за сметките за тока; от вчера се говори за “умните електромери” като решение

evn-ptici2В условията на продължаващи протести срещу високите сметки за ток през последните два месеца, Парламентът изслуша министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заради кризисната ситуация. Както вчера още каза министър Добрев, инвестициите в енергийна ефективност ще отслабят натиска за повишаване на цената на тока. Според него, моделът на ценообразуване, наложен преди повече от 10 години, страда от много недостатъци. Пример е включването в цената на инвестиционни разходи по представените от електроразпределителното дружество фактури.
Това се прави без експертна оценка от страна на регулатора и е най-големият недостатък на сегашния модел, по думите на министъра и посочи , че по този начин например сероотчистките в ТЕЦ “Бобов дол” и ТЕЦ “Брикел” са били фактурирани за 100 млн. лева, при положение, че струват няколко пъти по-малко. Така цената на електроенергията от тези централи е повече от 100 лева за мегават, което е близо два пъти по-скъпо от цената на държавната ТЕЦ “Марица изток 2” – 66 лева. Защо тогава тази скъпа електроенергия трябва да участва в общия микс, при положение, че има възможност да се купува по-евтина?

Кардиналната промяна в модела на ценообразуване, спешна подмяна на обикновените електромери с “умни” такива, както и възможност потребителите да ползват предплатена услуга – това са трите мерки, които ще гарантират дългосрочно решаване на проблема с високите сметки за ток, е решението, според Делян Добрев.

Т.нар. “умни” електромери изпращат показания чрез модем в реално време и са много по-надеждни. По закон тази възможност съществува от 2007 година, но все още нямало интерес от търговци да предлагат електроенергия от други производители заради необходимостта от назначаване на сериозен допълнителен персонал – инкасатори, кол центрове и т.н. Тези електромери позволяват на абонатите да следят сметката си в реално време и намаляват загубите на електроенергия с 5-7%, е мнението на министъра. По думите му, тази промяна трябва да бъде регламентирана с решение на ДКЕВР, което да задължи електроразпределителните дружества да подменят електромерите по определен график. Процесът няма да бъде за сметка на потребителите, а ще бъде финансиран от вече одобрените инвестиционни програми на дружествата, категоричен е още Добрев

Вариант за отчитане е и зареждането на предплатена карта с определена сума от клиента по подобие на картите за мобилни телефони. По думите на министър Добрев, това е подходящо за вилни имоти, в които няма целогодишно потребление. При този вариант цената на електроенергията с предплатена карта ще бъде същата, както при стандартното отчитане.

източник: пресцентър МИЕТ

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. ДГМ каза:

    Надушвам далавера с фирмичка за умни електромери и предплатени карти!

    Каква е разликата като достъпа до ел-разп-мрежа не се променя в момента в който изтече предплатеното количество по закупената карта?!

    Това, че ме няма на вилата, но искам да имам ток когато ида там си е чиста екстра и трябва да съм готов да си плащам за нея. Подобна е ситуацията със поддърщане на налягане на водни магистрали за да има вода независимо от количеството и качеството на ползвателите!

    Тези мерки са чиста бутафория.