Екипът на Дневния център за възрастни хора с увреждания в Пловдив: работим да бъдат щастливи

sv.georgi_02Основната ни работа е възпитаниците ни да бъдат щастливи – така психологът Даниела Димитрова отговори на журналистически въпрос каква е целта на заниманията в Дневния център за възрастни хора с увреждания към Комплекса за социални услуги „Св. Георги“ в Пловдив. В резултата можеха да се убедят всички, които дойдоха на тържеството по случай 4 годишния рожден ден на Центъра. 

Състезателните игри с кегли и Двама са малко, трима са много, както и гатанките предизвикаха истински възторг в обитателите на Дневния център. А разрязването на тортата от директора на Комплекса Апостол Делев и управителя на sv.georgi_03Центъра Росица Георгиева беше съпроводен с песни и бурни аплаузи. Празничната атмосфера допълниха благодарственото писмо от родителите и огромното сърце от цветна хартия, изработено от 44-те възпитаници на Центъра за хората, които се грижат за тях.

Най-много са случаите с детска церебрална парализа, но има и с умствена изостаналост, синдром на Даун и шизофрении. Тези хора – от 18 години до пенсионна възраст – са незабележими за обществото като цяло – извън дома си, те нямат нито приятели, нито среда. Дневният център е единствената им алтернатива за социализация. Тук те не само могат да рисуват, пеят, танцуват и играят, не само получават рехабилитация и псохологическа помощ, но и общуват. Това е причината да идват с толкова голямо желание при нас, а родителите им да са толкова доволни, разказва Росица Георгиева.

В момента в Дневния център за възрастни хора с увреждания, единствен за пловдивска област, има свободни места. Ако искат детето им да стане част от голямото му семейство, родителите е добре да дойдат първо на място, за да разговарят с екипа и специалистите, след което да се обърнат към Дирекция по социално подпомагане Пловдив за подготвяне на документи. Таксата за услугите, които ще получават тук всеки делничен ден от 8, 30 до 16, 30 часа, е 30 % от доходите на лицето.

Може да харесате още...