Първият Дневен център за възрастни хора с увреждания в Пловдив става на 4 години

dcv1Състезателни игри с награди, много музика и танци и, разбира се, торта – така ще отпразнуват 4 годишния си рожден ден заедно възпитаниците и екипа на Дневния център за възрастни хора с увреждания към Комплекса за социални услуги „Св. Георги“ в Пловдив. Тържеството започва точно в 10 часа утре, 13 февруари, в актовата зала на Комплекса.  Това е и датата, на която преди 4 години под ръководството на директора на Комплекса Апостол Делев Центърът отваря врати като първия и единствен на територията на Община Пловдив. „Това беше една дългоочакваната социална услуга и тя стана реалност благодарение подкрепата на Община Пловдив, ksu-svgeorgi-003инициативата на родителите на младежи с увреждания, усилията на управителя на Дневния център и помощта на персонала и курсистите на Социалния учебно-професионален център към КСУ „Свети Георги”, коментира Делев.

Равносметката днес е, че за 4 години екипът от високо квалифицирани професионалисти работи с енергия и лично отношение с десетки младежи над 18 годишна възраст с различни увреждания като провежда с тях терапия с труд, музика, артистични занимания, култура и спорт и едновременно с това ги ограмотява и повишава общата им култура. В Дневния център младежите с увреждания ползват и медицинска рехабилитация, психологическо консултиране и подкрепа.
ksu-svgeorgi-002

„Усилията на специалистите са насочени към преодоляване на социалната изолация на хората в неравностойно положение и развиване на техния потенциал, като доказателство за това, че и те могат да бъдат ценни участници в живота на общността“, казва управителят на Дневния център Росица Георгиева и посочва, че през годините дейността на Центъра затвръждава своите позиции и отчита все повече положителни резултати: „Това ни мотивира да продължаваме хуманното си дело и да се стремим да въвеждаме нови алтернативни методи, с които да повишаваме качеството на живот на хората с увреждания“. Георгиева не пропуска да благодари и на родители, близки и роднини на младите хора с увреждания като техни партньори в грижата за потребителите. По думите й, без тях не би могъл да се затвори кръгът на комплексната социална работа за развитие на младежите.

Може да харесате още...