Няма основания за грипна епидемия в страната, според властите

bolni4ni_002Средната заболеваемост от грип и други респираторни инфекции в страната към момента е достигнала стойности 123 души на 10 хил. Население, но това не е основание за обявяване на грипна ваканция. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. По техни данни, има тенденция за постепенно повишаване на заболеваемостта, но все още за страната като цяло и за повечето региони няма достигнати епидемични стойности. 

Днес заради висок процент на заболеваемост от грип учебният процес продължава да е преустановен в СОУ “Св. Климент Охридски” в село Камен, община Стражица и в Селскостопанска гимназия в Садово, съобщиха от Министерството на образованието, младежта и науката. От 6 януари във ваканция заради грипа пък бяха излязли ОУ “Христо Ботев”, ОУ “Христо Смирненски” и СОУ “Отец Паисий” в Стамболийски, а ден по-късно – на 7 февруари – ваканция беше обявена и в ОУ “Св.Св.Кирил и Методий” в село Чешнегирово.
Към края на миналата седмица най-голям е броят на заболелите от грип в област Хасково – 257 на 10 000 души население. В Софийска област, Пазарджик, Стара Загора и Силистра този брой варира между 160 и 190 на десет хиляди души.

Същевременно в региони като Кюстендил, Разград, Търговище и още някои тези нива са значително под средната заболеваемост за страната.
При вземането на решение за обявяване на грипна епидемия, освен данните за заболеваемостта, се отчитат и редица други показатели като процента на отсъстващите от учебни занятия, степента на завишено търсене на медицинска помощ в здравните кабинети и при общопрактукуващите лекари, нарастване броя на продаваните в аптеките лекарства, напомнят от здравното ведомство.
Важво е да се знае, че при обявяване на грипна епидемия в определен район или населено място се въвеждат мерки за ограничаване на свижданията в болниците, преустановява се изпълнението на редовните имунизации по Националния имунизационен календар, дейността на женските и детски консултации, плановата хирургична дейност, въвежда се по-строг „филтър“ в детските и училищни заведения с цел недопускане на деца с прояви на заболяването… Препоръчва се и избягването на организиране на масови събития с струпване на много хора в затворени помещения с цел намаляване на контактите и ограничаване на темпа на разпространение на заболяването.

Може да харесате още...