Доставчици на хляб в Приморско протестират заради такса “разрешение” за зареждане

pitaДистрибутори на хляб решиха да бойкотират снабдяването на Приморско и Китен с хляб и хлебни изделия, съобщиха от комуникационната група Имидж Едвъртайзинг. Причината е таксата за разрешение за зареждане със стоки на търговските обекти, които общината въведе отдавна, но пък от този мандат затегна контрола и започна ефективно събиране. Става сума за 25 лв. на месец и 200 лв. без ДДС на година за едно превозно средство.

Тези такси са регламентирани в чл. 69 от Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услугите на територията на общината. Таксата дава възможност на всеки регистриран автомобил да получи стикер, който лесно го отличава сред другите коли. Общината е категорична, че това пресича и нелегалното снабдяване на курортните селища, където се съсредоточават голям брой туристи и гости особено през топлите месеци на годината.

За 2011 година таксата е била 50 лв. Месечно на автомобил, припомнят от администрацията. Заради икономическата криза, обаче, е намалена двойно. Което, според изчисленията на общинарите, прави 55 ст. на ден. С други думи – по-малко от един хляб. Необяснимо е защо дистрибуторите, преди да преминат към ефективни действия, не са потърсили диалог с общината и реално решение на проблема си – питат от кметството. Но пак чрез медиите.

Утешителното е, че докато си говорят по този начин, все пак е потърсен вариант за снабдяване с хляб и хлебни изделия на Приморско и Китен от доставчици, които са си платили таксата за разрешение за цялата година. Те имат готовност да поемат компенсационно недостига, предизвикан от бойкотиращите фирми, заявиха от кметството.

 

Може да харесате още...