Добра новина за Пловдив – Общината коригира политиката си към уличните артисти и музиканти

street_art_02Паднаха и ограниченията за уличните артисти на Пловдив, които доскоро не можеха да свирят, танцуват и забавляват пловдивчани и гостите на града по Главната, освен ако не го правеха в квадрата между Пощата, Военния клуб и бившия партиен дом. Вместо само това каре, те вече имат възможност да избират между още няколко точки: стълбите на Каменица, разширението до Градската художествена Галерия, стълбите на Джумаята и градинската с чешмичката до нея, пред старите Централни Хали (докато трае ремонта на Главната в тази част) и в градинката пред Аптека Марица (когато ремонтът приключи), пред стълбите на църквата Света Богородица и на площада пред пощата в Стария град.

ulica_na_toplo_1_016Това се случи броени дни след уникалното събитие „Улица на топло“ по идея на F2F TV, организирано от екипа ни и колегите от още една интернет медия – podtepeto – в арт пространството на Клуб Тотал Спорт. Вечерта на 1 февруари, която успя да върне бохемския дух на пловдивската Главна, показа какво ще загубят хората, ако Общината продължи ограничителната си политика към изявите на уличните артисти.
Добрата новина е, че администрацията се вслуша в гласа на пловдивчани и свободните медии и коригира една очевидна грешка.

По идея на кмета г-н Иван Тотев, направихме една обиколка със заместник кмета по култура и набелязахме местата, където да могат да се изязвяват уличните музиканти и артисти, съобщи за F2F TV Георги Маринов, началник отдел „Обществен ред street_art_01и управление при кризи“ към Община Пловдив. Той разказа, че в последните дни е имал срещи с много от артистите и заедно са успели да намерят съгласие за локациите. Направихме регистър с две категории: музиканти и артисти – и в него вече са записани общо 22-ма души, обясни Маринов. Имаше напрежение между артистите, музикантите и Общината, а сега съм много доволен, допълни шефът на обществения ред и обеща, че общинските полиция и охрана, както и представителите на инспектората, вече няма да съставят актове за арт-изяви по Главната улица. Важното е, обаче, музиканти и артисти да попълнят заявление в сградата на Голямата Община и на негова база да получат разрешение. И двете процедури са безплатни и изискват няколко минути. Разрешителното пък ще важи за 3 месеца, след което ще може да се поднови.

Доайенът на уличните музиканти, който пловдивчани са чували да свири на класическа китара пред храма „Св. Св. Константин и Елена“ в Стария град, е предложил самите артисти да си организират комисия, която да играе ролята на нещо като саморегулатор, каза още Георги Маринов. По думите му, самите музиканти и артистите по Главната се обявявали срещу онези гастрольори или нови попълнения, които, обаче, нямали талант.

ulica_na_toplo_1_027Какво ще излезе от тази саморегулация – предстои да видим. Важното е, че нежният бунт за още пространство за свободно изкуство на пловдивската Главна и гражданският натиск в името на една арт-кауза накара тежката общинска машина да се задвижи и да се самокоригира. Това показа и още нещо – че няма нищо страшно да се направи грешка: само който не прави нищо, не допуска такива. Не просто страшно, а безсперспективно за самата администрация би било да не чуеш гласа на хората и на тези медии, които имат смелостта да отстояват каузи.

Репортажите и „Улица на топло“ си свършиха работата. Дали да не я организираме за последно и под знака на позитивния пример как могат да се решават проблемите на града?

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Василка Беева каза:

    Чудесно! Защо ли обаче не ми се вярва на управниците?! Дано рашението им да не е замазване на очите на малкото ни гражданско общество. Ние бдим обаче!!!

  2. Нищо не пречи да се провежда като паралелно събитие, което събира бохемата на града 🙂