Столипиново дава начало на бунта срещу сметките за ток в Пловдив, EVN: само 10, 64% със средни сметки от 234 лв.

evn_elektromerСлед недоволството срещу последните сметки за ток в благоевградско, и най-многобройния мултиетнически квартал в страната – Столипиново – излиза на протест за това. В събота, 9 февруари, от 16,00 часа на ул. „Елба“ – в сърцето на квартала, на митинг столипиновци ще обявят, че не могат да платят за тока си. Протестът е и срещу социалната политика и ниските доходи на хората, е уточнено в специално прессъобщение по темата. За неделя пък се готви бунт пред самата сграда на EVN.

А докато редиците на недоволните се сплотяват, компанията извади данни за средноаритметичните стойности на януарските фактури.

Според EVN, най-много са клиентите им – 49,98% – изхарчили до 500 киловатчаса през месец януари и следователно най-голям процент от хората в Югоизточна България ще платят средно по 31 лв. без ДДС. 17.93% от домакинствата имат изразходени от 500 до 1000 киловатчаса като средноаритметичната стойност на фактурите при тях е 111,82 лв. без ДДС, твърдят от дружеството. И обясняват, че консумация от над 1000 киловатчаса през януари са консумирали едва 10,64% и тази група има средноаритметична стойност на фактурите от 234,46 лв. без ДДС.

От EVN обясняват, че това са месеците с традиционно най-високи сметки – причините от една страна са заради зимния период и празниците, но от друга и по-дългия отчетен период именно заради тях. През месец декември 2012 домакинствата в Югоизточна България са похарчили общо 929 251 000 киловатчаса електроенергия, което е с 7 401 000 киловатчаса повече сравнено с месец декември 2011-та, отчита EVN и посочва, че пиковите стойности зa декември 2012 година са регистрирани на 20 декември, когато за едно денонощие са потребени 33 558 000 киловатчаса електроенергия. Дружеството напомня, че от 1 юли 2012-та плащаме и по-висока цена на електроенергията.

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. Една много интересна статия имаща непосредствено отношение към въпросите за това доколко някои източници на ел.енергия са ефективни. Статия за големите лъжи, които бяха тиражирани (не само в България) през последните няколко години и жестоката цена, която трябва да плащаме всички ние.

    http://science.compulenta.ru/736125/

    Аз няма какво да добавя към констатациите на Березин, а още по малко към тези на Европейската асоциация на производителите на фотоелементи. Това, което е безпорен факт е, че отново зад всичко това стоят офшорни интереси.

    Но …

    ТОВА Е ПРЕДИ ВСИЧКО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОБЛЕМ, ПОРОДЕН ОТ ПОЛИТИЧЕСКА НЕКО)МПЕТЕНТНОСТ И ЗАЩИТА НА ЧАСТНИ ИНТЕРЕСИ.

    А това, че България е потърпевша е проблем на липсата на воля да се противопоставим на безумните решения на Брюксел.

  2. 18 каза:

    абсолютно съгласен с номер 17. Кое наложи да се продадат енергоразпределителните дружества?

  3. 17 каза:

    Защо не се търси сметка на тези правителства,които подариха кокошките снасящи златни яйца…..