Писнало ли ви е от Facebook? Вземете си почивка, 61% от американците вече са го правили

Искало ли ви се е да си „грабнете шапката“ и да избягате далече от Facebook?
Искало ли ви се е да си „грабнете шапката“ и да избягате далече от Facebook?

гост автор: Димитър Цонев

Писнало ли ви е от Facebook? Замисляли ли сте се да си „грабнете шапката“ и да се махнете далеч от най-голямата социална мрежа? Не сте сами. Последното изследване на Изследователския институт Pew посочва, че 61% от анкетираните американци вече са си взимали няколкоседмична почивка от всички споделяния на приятели, с които ежедневно се сблъскваме във Facebook.

Изследването посочва причините, поради които такъв голям процент е прибягнал до решението.

  • Бях твърде зает/а и нямах време
  • Не ми беше интересно/не ми харесва
  • Използването е загуба на време
  • Твърде много клюки/негативизъм/проблеми и конфликти
  • Отделях му твърде много време

Друга част от изследването разглежда интереса на потребителите към Facebook. За 59% Facebook е също толкова важен, колкото е бил и преди една година (53% от тях са отделят на социалната мрежа същото време, което са отделяли и преди). 28% от анкетираните считат, че споделяните информации са станали по-маловажни за тях, а 34% през последната година са редуцирали времето, което прекарват в него.

Що се отнася до използването на Facebook в бъдеще, значително мнозинство (69%) споделя, че ще продължи да отделя на мрежата същото време, както и досега. 27% планира да редуцира времето, което прекарва в сайта. Едва 4% от анкетираните пък смятат да засилят използването на услугата, като те са, както посочва PEW, по-възрастни потребители.

Данните са за САЩ, където 67% от населението ползва Facebook. В България регистрираните в социалната мрежа са 2 585 860 (36,17% от населението на страната или 74,64% от онлайн потребителите).

А вие обмисляли ли сте да си вземете почивка и да избягате далече от Facebook? Колко често използвате сайта и планирате ли да намалите или увеличите времето, което прекарвате в него? Споделете в коментарите.

Може да харесате още...