Властите у нас: протести в Северна Гърция, следете за ситуацията преди да пътувате

antikata_001По информация на гръцките власти и на българското генерално консулство в Солун, пътната обстановка в Северна Гърция остава усложнена и много динамична. Причина са големите струпвания на селскостопанска техника около основните пътни артерии по направленията Промахон-Серес и Серес-Солун, както и по улиците на самия град Солун заради протести на фермерите в съседите ни. По данни на полицейските органи, до момента не са налице съществени затруднения в трафика с изключения на някои спорадични сблъсъци на протестиращите с полицията, която своевременно е освободила засегнатите пътни участъци, информират от МВнР.

В момента фериботните връзки по гръцките пристанища са възстановени, постепенно се нормализира обстановката и е започнало изпълнението на редовните линии. Пристанищните работници продължават своята мобилизация и ще се включват в общата стачка на Конфедерацията на гръцките работници на 20 февруари.

Ако ви предстои пътуване в тази посока, властите у нас съветват да се избягват маршрутите, включващи пристанищата в Гърция в деня на обявената обща стачка и следващите няколко дни, както и задължително предварително да се информирате от превозвачите си за евентуални очаквани от тях или възникнали проблеми заради стачката.

Пътуващите по море е добре да имат предвид и правата си съгласно ЕП и Съвета. Според тях, в случай на отмяна или закъснение на пътническа услуга, пътниците имат право на обезщетение, освен когато отмяната или закъснението са резултат на атмосферни условия, застрашаващи безопасната експлоатация на кораба или на извънредни обстоятелства, които не са могли да бъдат избегнати дори след вземане на всякакви разумни мерки, не са присъщи на нормалното упражняване на дейността на съответния превозвач и се намират извън ефективния му контрол. Сред извънредните обстоятелства са природните бедствия, трудовите спорове /стачки/, спасителни операции по море…

В случай на закъснение с повече от 90 минути или отмяна на дадена пътническа услуга или круиз и при условие, че има разумна възможност, на пътниците следва да се предлагат безплатно закуски, храна или напитки в зависимост от времето на чакане, допълват от пресцентъра на външно министерство. Когато закъснението или отмяната на заминаването изисква допълнителен престой от една или повече нощи за пътника, превозвачът следва да му предложи безплатно подходящо настаняване на борда или на брега, както и превоз между пристанищния терминал и мястото на настаняване.

Пътникът няма право на помощ от превозвача, когато е бил уведомен за отмяната на пътуването или закъснението преди покупката на билета. Нямат право на помощ и пътниците с отворени билети, до уточняване на времето на заминаване, с изключение на пътниците, които имат абонамента карта или сезонен билет.

Във всички случаи, за да получите обезщетенията, които ви се полагат, ако сте пътували, наличието на договор за пътническа услуга се доказва с валиден документ или друго доказателство за договор за превоз като билет. Казано по-простичко – не губете или не хвърляйте билета си!

А за път си вземете “Господ слиза в Атина” на Александър Секулов – ето защо 🙂

Може да харесате още...