Изтриването на приятел във Facebook може да доведе до реални последици

гост автор: Димитър Цонев

За голяма част от хората изтриването им от приятелите е равносилно на удрянето на звучна плесница. Дотолкова, че след такова „деяние“, биха избягвали активно срещите с изтрилия ги и офлайн, извън Интернет.

Оказва се, че няма разделение между виртуалност и реалност, а двете са преплетени и си оказват влияние, а действията във Facebook се пренасят в „истинския свят“.

Това показва едно изследване на университера Колорадо Денвър, проведено от докторанта по компютърни науки и информационни технологии Кристофър Сайбона. Той провежда анкета в Twitter и открива, че 40% от отговорилите реално биха избягвали контакт в истинския свят с някой, който ги е изтрил от Facebook. 50% са отговорили, че не биха избягвали умишлено срещи, а 10% са посочили, че вероятно биха го направили.

Според изследването жените са по-склонни да започнат да избягват реалните контакти с хората, които са ги изтрили. Това изследване на Сайбона не е първото, което засяга изтриването от списъка с приятели. През 2010 той открива, че най-честите причини, които довеждат до изтриване, са проблемни споделяни. Това са споделянето на досадни неща (например: „направих си сандвич!“), различни политически възгледи и убеждения, както и споделяния, които биха могли да бъдат квалифицирани като сексистски, расистски и обидни.

„Тъй като това се е случило онлайн, всички го приемат за почти нереално, но въпреки това тези споделяния водят до реални последствия в действителността“, казва Сайбона. „Обществото ни все още се опитва да се адаптира към начина, по който функционират социалните медии. Етикетът е доста различен, а често – дори рязък.“

И така: Facebook е част от „реалния свят“ и действията, които извършваме там, водят до последици в реалността. Изтриването от списъка с приятели във Facebook създава усещането за вид социално изключване, за демонстриране на липса на интерес с това, което се случва в живота на другия или поне не чак такъв интерес. И защо някой, който види такова „пренебрежение“ би искал да общува с нас?

А вие как бихте се отнесли с някой, който ви е изтрил от списъка си с приятели? Бихте ли отбягвали реални контакти?

Може да харесате още...

5 Отговори

  1. DGM каза:

    FB шит и глупендъри! Много ще се разстроя ако ми се намали дозата на някой от тези. О как искам да бъда заливан със снимки на кокоши дупари правени пред огледалото в банята…

  2. Екатерина Костова каза:

    мисля, че трябва да се изследва колко са реалните контакти с приятелите от фейсбук – има ли ги, колко са започнали първо чрез мрежата и т.н.

    • Не е ли по-интересно въпреки засилената „социалност“, която всички водим, какъв е делът на контактите, с които наистина поддържаме някакви взаимоотношения извън Интернет? 🙂