Създават първия регистър на културните ценности

razkopki1Регистър на културните ценности ще бъде създаден за първи път у нас, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Става дума за изграждане на информационна система, в която културните ценности, обект на престъпление, ще бъдат въведени в каталожен вид. Предвидено е в нея да бъдат регистрирани около 2000-3000 предмета на година.

По информация от МВР, 30 на сто от разкритите престъпления у нас са кражби именно на културни ценности – картини и статуетки. По думите на зам. Министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, България разполага с третото по обем културно наследство в Европа след Гърция и Италия.

Новият регистър на ценностите освен че ще изброи наличното, ще помогне за по-лесното им и бързо разпознаване при евентуална кражба. Достъпът до системата ще бъде свободен за всички граждани. Вярвам, че изграждането на единната информационна система ще привлече професионалните сдружения и неправителствените организации, които имат отношение към търговията, разпространението и представянето на културни ценности към по-активно и ангажирано участие в процеса на тяхното опазване.

В крайна сметка очакваме да се подпомогне желаното от всички нас развитие на легалния пазар на културни ценности и произведения на изкуството и ограничаване на незаконната търговия и престъпните посегателства срещу тях, заяви министърът на културата Вежди Рашидов. Той отбеляза доброто сътрудничество в опазването на културните ценности между България и Италия, чието Специализираното звено на карабинерите за защита на културното наследство е международен партньор на проекта.

Регистърът ще се реализира по проект за превенция и разкриване на престъпленията, свързани с културното наследство, финансиран с близо 400 хил. лв. по Оперативна програма “Административен капацитет”. Проектът беше представен днес пред журналисти от Главна дирекция “Национална полиция”. В рамките му се предвижда и обучение на полицейски служители от всички нива в структурите на МВР, работещи по линия на противодействие на престъпления, свързани с културно-исторически ценности.

източник: пресцентър МК

Може да харесате още...