Националният антираков план вече е изготвен

bolni4en_koridorНационалният противораков план вече е изготвен. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев на пресконференция по повод Световния ден за борба с рака 4 февруари. Планът съдържа три направления. Едното от тях е свързано с медицинските дейности, които включват няколко програми за скрининг и превенция на онкологични заболявания. Второто – проектите за обновяване на медицинската апаратура. Третото направление са информационните кампании, чиято цел е да привлече обществото да сътрудничи във водените противоракови политики. 

Заместник-министърът подчерта, че реално в България вече се работи по изпълнението на Националния противораков план като даде за пример програмата за първична профилактика на рака на маточната шийка, проектът „Спри и се прегледай“ и реализирането на инвестиционните проекти по Средносрочната инвестиционна програма на Министерството на здравеопазването.

От старта на програмата за ваксиниране срещу рак на маточната шийка, в рамките на два месеца са имунизирани 4 578 момичета на 12-годишна възраст, което представлява 14% обхват на целевата група. Според д-р Минчо Вичев голяма роля за борбата с онкологичните заболявания има и проектът „Спри и се прегледай”, който се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013” и Европейския социален фонд на Европейския съюз. Общата стойност на проекта е 19 558 281,73 лева. В рамките на изпълнението му ще бъдат извършвани безплатни скринингови прегледи за рак на маточната шийка, рак на млечната жлеза и рак на дебелото и правото черво. Реалното стартиране на скрининговите прегледи се очаква да започне в началото на месец март тази година.

Заместник-министърът на здравеопазването обяви още, че ключов момент в борбата с онкологичните заболявания имат и инвестициите, които се правят в модернизирането на лечебните заведения и закупуването на високотехнологична апаратура за ранна диагностика. Той припомни, че по линия на Оперативна програма „Регионално развитие”страната ни ще усвои 148 млн. лв. за тази цел. До края на 2013 година коренно ще се промени обликът на всички центрове, които се занимават с лечението на онкологични заболявания в страната, изрази увереност зам. министърът.

източник: пресцентър МЗ

Може да харесате още...