Какво се случва с театъра в Смолян?

Николай Хайтов и Хасан Мешов
сградата на смолянския театър

сградата на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян
Снимка: Димитър Цонев. Някои права запазени

Новината за закриването на Родопския театър в Смолян бързо обиколи българското интернет пространство и социалните мрежи. Министерство на културата на сайта си е публикувало изявление, в което се заявява, че театърът не се закрива, а ще се управлява от Община Смолян, вместо от досегашния си покровител – Драматичен театър – Пловдив, под чиято шапка беше натикан след опит за реформа.

За никой, който се интересува от театър не беше тайна, че опитът за трансформация, закриването на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ и преобразуването му в сцена на Драматичен театър – Пловдив, беше опитът на държавата плавно да абдикира от втората по големина сцена в България (след НДК). Беше ясно, че един ден ще се стигне до решението за край. И този ден дойде на 1 февруари 2013 година, когато окончателно престана да съществува структура както към Министерство на културата, така и в Драматичен театър – Пловдив.

Новината първо беше отразена в Смолян прес, където се цитират някои цифри, свързани с поддръжката на сградата, споделени от последния директор на родопския театър, настоящ директор на Пловдивския театър, Кръстю Кръстев:

„Издръжката на огромната сграда е над 240 000 лв на година, а продадените билети са едва за 60 000 лв., от наеми от сградата се получават още около 12 000 лв. Сградата е с втората по големина сцена в страната след тази в НДК. Трупата и персоналът, който досега се е поддържал, е получавал по 140 000 лв. работни заплати на година.“

Суми, които не изглеждат фрапантни дори за малък град като Смолян. Суми, с които неясно защо Пловдивския театър не успя да се справи. Фрапантното в случая е, че за пореден път няма виновни. Виновни са другите, едни имагинерни „те“, сякаш има някаква световна конспирация. Много удобно, предвид предстоящите избори и конкурс за директор на Пловдивския театър.

Остават много въпроси, които вероятно ще останат без отговори, но се чувстваме длъжни да ги зададем:

  • Защо директорът на Пловдивския театър допусна да се стигне дотук?
  • Какво направи (и не направи), за да се избегне фаталният изход?
  • Защо сцената беше оставена пуста и на произвола, вместо да бъде оползотворена?
  • Защо беше допуснат такъв нисък приход от продажба на билети? Кой е виновен, какво наказание ще получи за бездействието си?

„В устройствения правилник на драматичния театър в Пловдив от 1 февруари не фигурира сцена „Николай Хайтов“, тъй като физически тя не съществува, след като сградата е прехвърлена“, казва директорът на драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев. Уеб сайтът на театъра не е обновен и актуализиран – вероятно последната грижа на служителите в театъра е поддържането на информираност на зрителите си. Така е удобно, така разчетоха преди време и предходната наредба за сливането на двете институции – приемната сцена няма право на разходи, няма право да продуцира продукция. Удобно беше никой да не се сети, че може да запретне ръкави и да работи за създаване на продукт от името на шапката. Продукт, който е предназначен за нуждите на тази сцена. Продукт, който да предизвика интереса и да провокира желанието за посещение на театър. Продукт, който да генерира приходи по-големи от направените разходи.

Остава надеждата, че настоящият собственик, Община Смолян, ще направи точно това и няма да остави сградата пустееща, лишена от живот и култура. А дотогава споделяме немия вик на безпомощност на Евридика, запечатан при посещението ми през 2010, сякаш предусетила накъде вървят нещата. А отпред, пред театъра, Николай Хайтов и Хасан Мешов са застинали с леки усмивки, защото знаят, че имената им ще останат във времето, докато днешното безумие ще отмине незапомнено.

P.S. Докато писах за „немия вик на безпомощност на Евридика“, се сетих за плача на баба Илийца, описан през 2010 от Павел Васев, директор на Народния театър. Сега не плаче само една българка. Плаче цял един народ. От онова, което в Министерство на културата гордо наричат „театрална реформа“.

Димитър Цонев

примат на пълен работен ден, човек - на 4 часа. Много съм зает и съм много важен!

Може да харесате още...

4 Отговори

  1. На всички, на които им е дадена власт и управляват им трябват хора или по-точно народи, които да могат да бъдат манипулирани. Ето защо по времето на преходи и революции се започва тай-напред с интелектуалното осакатяване на хората в държавата, за да могат тези хора да бъдат лесно манипулирани, а това най-добре става, както казахме, с хора, които са рухнали морално и интелектуално. Точно такива хора даже и не осъзнават в каква мръсотия могат да бъдат набутани, защото една държава когато бъде докарана до там, че да се крепи само на данъци и полиция, то тази държава не може да има така желаното от всички гражданско общество. Преди всичко ние тук в България нямаме гражданско общество и даже не знаем какво е това нещо гражданско общество и за какво служи то. А Гражданското общество е много важно нещо в една демократична държава, защото това представляват единичните, самостоятелни и свободни хора или общности от същите тези хора, които са станали вече граждани на тази държава. Точно тези граждани взаимно се зачитат и защитават своите собствени интереси, права и свободи и не позволяват на държавата да им се намесва в техния личен живот! Колко е простичко само, нали…
    Истинското гражданско общество, обаче, се охарактеризира с това, че играе ролята на катализатор между държавата и нейните граждани от самите граждани. По този начин, това гражданско общество става един много сериозен ограничител при намесата на държавата в обществения живот и не позволява на държавните органи да се бъркат там където не им е работата и да “развалят” живота на хората… Да, така е… Но това може да стане само, в едни цивилизовани държави, в които има гарантирани социални и правни възможности за изява и защита на индивидуалните и групови интереси на хората и то от самите тях, от същите тези хора, които са и граждани на държавата…

  2. слабият репертоар през последния сезон е болезнена тема за друг разговор, който несъмнено ще проведем скоро. При това без оглед на сексуална или друга ориентация.

  3. христо марков каза:

    Ами защо, защо – много просто : Директорът на Пл. театър дойде от Смолян и заеба, както често се случва предишната си любов. И на кой бе нужна тази супер скъпа мега продукция на Крал Лир? Само 1/3 от вложените там средства се спасяваше целия Смолянски театър, барабар с актьорите за 1 год. Май за да се задоволи амбицията на младия режисьор, който при това се оказва педал, а педерасите винаги използват умело лобито си в такива случаи. Между другото и той Мурджев ли бе, режисьора-хомо също е от Смолян… Ей такива работи. С едно дума – унищожи се Смолянския театър, за дъ възкръсне в Пловдив, а пловдивчани, както винаги , лапат мухите…

    • слабият репертоар през последния сезон е болезнена тема за друг разговор, който несъмнено ще проведем скоро. При това без оглед на сексуална или друга ориентация.