Първият циклотрон у нас ще заработи от 1 март във Варна

varna-gradinaОт 1 март България вече ще има собствен циклотрон за производство на изотопи, необходими за изследванията с позитронно-емисионен томограф /ПЕТ скенер/. С това нашата страна ще си осигурява самостоятелно необходимия консуматив без да се налага да се осъществява досегашния ежедневен внос от други държави и все повече нуждаещи се пациенти ще получават възможно най-качествената диагностика в медицината. Това обяви във Варна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова при откриването на обновеното гастроентерологично отделение в МБАЛ „Св. Анна“. С въвеждането в експлоатация на новия циклотрон в Университетската болница „Св. Марина“ в морския град се постига и значително намаляване на себестойността на изследването с ПЕТ скенера – с близо 30 на сто. Предстои през следващата седмица да бъде издаден на акт 16 от РДНСК, предстои и издаване на разрешение от Агенцията за ядрено регулиране, след което ще бъдат извършени технически тестове на апаратурата.

В лечебното заведение продължава и изграждането на високотехнологичен център за диагностика и лечение на онкологични заболявания. Планирано е откриването на центъра да стане в края на месец май или началото на месец юни.

В новооткритото ремонтирано гастроентерологично отделение болницата е инвестирала 326 хиляди лева от собствени приходи. За 240 хиляди лв. е купена най-ново поколение медицинска апаратура – HD видеоендоскопска система с видеогастроскоп, видеоколоноскоп и детски видеогастроскоп. С нея ще се извършва прецизна диагностика на болестите на хранопровода, стомаха, дебелото черво като има възможност и за терапевтични интервенции, повлияващи развитието на патологичните процеси. В отделението са извършени и ремонтни работи на стойност 86 хиляди лв, с което са подобрени значително както условията за болните пациенти, така и за работа на медицинските специалисти.

Министър Атанасова информира ръководството на болницата, че през 2013-та МЗ ще осигури капиталови средства в размер на над 1 250 000 лв., с които ще бъде купен ядрено-магнитен резонанс за 1 млн. лв., а с 250 000 лв. ще бъде извършен основен ремонт на неврологичното отделение, което не е ремонтирано от 50 години и в момента условията за лечебна дейност в него са изключително лоши.

източник: пресцентър МЗ

Може да харесате още...