Кинофестивал на бг киното – за пети път в Българския културен институт в Прага

35mm cine cameraТази седмица – от 6 до9 февруари – в Българския културен институт в Прага ще се случи Петия кинофестивал на българското кино. Той е под патронажа на министрите на културата на България и Чехия Вежди Рашидов и Алена Ханакова, а партньори тази година, определена от ЕС като година на гражданите, са Представителството на ЕК в Чехия и Посолството на България.

Очаква се организаторите да представят интересни заглавия от кинопродукцията на съвременна България. Игралните и документални филми са с финансовата подкрепа на бюро МЕДИА – България и Националния филмов център на Министерство на културата. Селектираните филми са от последните няколко години и чешката публика ще ги види за първи път, при това преведени и субтитрирани на чешки език.

В подбора са участвали представители от кино «Луцерна», уточниха от културното ведомство.
Фестивалът ще бъде открит с филма «Слънчево» на сценариста, режисьор и продуцент Илия Костов. И още от заглавията, които може да се видят на място: «Чужденецът» със сценарист и режисьор Ники Илиев, екшън-комедията «Шменти Капели» на Владислав Карамфилов-Въргала, документалните филми «Развод по албански» и «Чия е тази песен» на режисьорката Адела Пеева и «Самодейци» на режисьора Светослав Драганов.

На Фестивала ще има и световна премиера на документалния филм «Преходът или какво стана с нас» на Атанас Киряков. За филма си той споделя: «Става дума за прехода, за това, което се случи с нас в България и в други страни, където ние отидохме – Германия, Румъния, Естония, Македония…“.
Освен прожекциите, организаторите са предвидили дискусии, творчески срещи в Института за документално кино и филмовата академия /ФАМУ/, срещи на публиката с гостите на кинофестивала.
Изложбата „Златни филмови плакати”, част от съпътстващата програма, е вече подредена и ще очаква публика до 18 февруари.

източник: пресцентър МК

Може да харесате още...