Благотворителен търг за деца с увреждания в столицата дава старт на серия иницативи в тяхна полза

invalidПевецът Орлин Павлов стана едно от лицата на кампания, посветена на развитието на спорта сред деца с увреждания, съобщиха организаторите на благотворителен търг се проведе в края на седмицата в столицата. Изпълнителят на “Секунда” се съгласи да подкрепи каузата, чиято цел е да помогне на малчуганите със специални нужди да водят активен начин на живот и да не се чувстват различни от своите връстници.  Sпоред статистиката, около 20 000 деца в България страдат от различни форми на ментални и физически увреждания. Тренировките по адаптиран крикет пък помагат за подобряване на тяхната координация и реакции, и възпитават състезателния им дух, обясни Саиф Рехман, който ръководи заниманията в столичния Студентски град.

Сред популярните личности, които се съгласиха да подкрепят активно кампанията, са още певиците Валя Балканска, Катя Близнакова, композиторът Валди Събев.
Специални поздравления за инициативата поднесе Красимир Кънев от Министерството на физическото възпитание и спорта, който изрази желание за среща с организаторите за обсъждане на възможностите за съвместна работа.
Над 2000 лв. бяха събрани от благотворителната продажба на предмети на изкуството и играчки, направени от и за децата. Специално за търга именити наши творци, носители на наградата „Пазител на традициите”, предоставиха свои произведения. Сред тях бяха художниците Надежда Кутева, Кеазим Исинов, скулпторът Борислав Русинов, бижутерът Камен Пантелеев, Мариета Недкова, Пеньо Иванов и много други.
Сред продадените предмети, освен играчките, направени от възпитаниците на Дневния център за работа с деца с увреждания и рисунки от националния конкурс „Рецептите на баба”, беше и акварелът „Гора” на Ивона Василева на цена 125 лв.
Купувач, който предпочете да остане анонимен, купи за 270 лв. уникална ръчно изработена сребърна гривна-реплика от ХVІІ век, изработена от Камен Пантелеев.
За настроението на гостите на стилния коктейл се погрижиха водещата Галя Асенова, и изпълнителите Радостина Йовкова-Иванова, Петьо Костадинов, Христина Белева, Костадин Генчев, формация „Октавойс”. Гостите видяха и премиерата на официалния клип на кампанията, изработен от композитора Валди Събев, който дари песента си Perfect Day за каузата.
Следващите събития, които предстоят в рамките на кампанията, са организирането на благотворителни базари през март и май и подготовката на Международен турнир по адаптиран крикет за деца с увреждания през юни.

Може да харесате още...