Спешно доставиха онколекарството петфлуорацил

lekarstva0001Проблемът с недостатъчните количества от определени онкологични лекарства в България е решен, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Снощи в страната са пристигнали спешни доставки на лекарството петфлуорацил, обяви министър Десислава Атанасова. Това е станало след няколкократно проведени разговори с фирмата-производител, при които министерството е настояло за спешно решение на въпроса. Доставени са над 24 000 ампули от медикамента, от тях 23 700 са 500 мг опаковка, а 500 са от 5000 мг. Днес доставените количества са насочени към складовете на търговците на едро, откъдето ще могат да бъдат заявявани. По този начин се осигурява непрекъснатост на започната терапия.

През следващата седмица се очакват доставки и на друго онколекарство – оксалиплатина. Очакваните количества ще бъдат в обеми, които да осигурят лечението на пациентите, обещаха от ведомството.
Министър Атанасова припомни, че проблемът с нередовните доставки на тези лекарствени продукти не е в резултат на проблеми в системата на здравеопазване в България, а поради решението на компанията-производител да започне промяна на производствената си технология в завода в Австрия с цел подобряване на качеството на продуктите. Проблемът засяга повече от 16 държави-членки на ЕС и поради неговата важност е поставен за разглеждане и намиране на решение пред Европейската комисия и министрите на здравеопазването от всички страни-членки на ЕС. На този етап проблемът за доставките за България е решен чрез изтегляне на медикаменти от чужди пазари и спешната им пренасочване към нашата страна, поясни министърът.

източник: пресцентър МЗ

Може да харесате още...