Шефът на БАН предложен за министър на образованието

u4ili6te1Академик Стефан Воденичаров, досегашен шеф на БАН, ще бъде предложен за министър на образованието, младежта и науката, съобщиха от правителствения пресцентър. Предложението е на министър-председателя Бойко Борисов, за или против трябва да глауват депутатите от Народното събрание.  Проф. Воденичаров безспорно е добър учен, неслучайно избран за председател на Българската академия на науката. Убеден съм, че благодарение на тази кандидатура, развитието на изследователската дейност, както и тясното сътрудничество между Академията и МОМН, ще се осъществяват по-добре, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. “Ние сме бедни, защото произвеждаме малко. Ние трябва да правим така, че да произвеждаме повече и да живеем един нормален живот. Това нещо, първо, без обучение не става, второ – не става без наука и не става без иновации. Това, което е и намерението ни до 2020 година чрез иновации да направим едно производство, което да вдигне стандарта на страната”,  е казал пред НС академикът днес, цитиран от БНТ.

Той е машинен инженер.  Научната му дейност е свързана с областта на механиката, атомните реактори, газо- и нефтопроводи и боеприпасите, според bg.time. Академикът е председателствал и гражданския комитет за защита на АЕЦ Белене, според същото интернет издание. Но след като през декември миналата година е бил избран за шеф на БАН след кончината на тогавашния председател на Академията, се е опитал да се разграничи от въпросната си активност, пишат колегите.

Днес в парламента той е заявил твърдата си позиция, че единствената висока технология, която е в момента в индустрията на България, е ядрената енергетиката, допълват щрих от деня от Агенция Фокус. По думите на академика, цитирани от колегите, „Ние сме хората, които събраха 530 000 подписа преди 13 години. Ние сме хората, които казахме, че спирането на малките блокове е пагубно за държавата. Аз продължавам да държа данните от изследването на малките блокове. Блок Номер 4 щеше да работи и следващата година. Стойността на тока му е 2 американски цента”.

Може да харесате още...