Слънчев бряг ще рекламира новия туристически маршрут „Виа Понтика”

more_001

Новият туристически маршрут по Южното Черноморие „Виа Понтика” ще се рекламира с преземтации в Слънчев бряг. Идеята е на изпълнителния директор на курорта Златко Димитров. За маршрута, който обединява 10 археологически обекта по южното Черноморие, ще има Информационен център, разположен в центъра на комплекса. 

В информационния център всеки посетител може подробно да се запознае с укрепения владетелски дом по устието на река Велека, античната и средновековна крепост в Ахтопол, старинно Царево, стената Урдовиза в Китен, Северната кула и църквата „Св. Николай Чудотворец” в Созопол, ранновизантийската крепост Акра край Черноморец, параклис с аязмо в бургаския квартал Сарафово, римските терми Аква Калиде и антична куполна гробница в Поморие.

През 2013 година във „Виа Понтика” ще влязат още три обекта – Деултум в Дебелт, Русокастрон в Русокастро и две крепости в Обзор. Археолози предлагат проектът да се развие и на север с термите на Варна, крепостта Кастрици и античните укрепления край град Бяла и в местността Яйлата, с което ще превърнат Слънчев бряг в център на обединения маршрут.

Може да харесате още...