За рефендумите, изборите и другите печатници на пари…

гост автор: Юлиан Георгиев

Защо е такова заглавието на този коментар? Ами защото е вярно… Пропускаме всички спекулации на тема кой какво и как купува при което и да е събитие от изброените в заглавието… Това не е темата тук… Същността на темата е, че всички тези “събития” генерират огромни приходи за определни фирми, огромни загуби за бюджета и съответно безсмислено голяма финансова тежест. Защо? Ами, като начало, вече сме в 21-ви век. Векът на “новите” технологии. Векът на електрониката. Векът на компютрите, които наистина са навсякъде. Векът на електронни: комуникации, секс, правителства, вестници, телевизии, радиа, пътешествия, бележки, запознанства, раздели, договори, сделки, фючърси и прочие…

Защо тогава все още гласуваме с хартийка, химикал, чавки, човки и много хора, намесени в процеса? Дали защото е много трудно да се реши проблемът веднъж и завинаги? Всъщност, никак не е трудно. Нито даже е скъпо. Защото развитието на технологиите води и до автоматичното падане на цените им. Вчерашните технологии и електронни играчки вече са евтини.

Ако процесът на гласуване стане електронен, ще се случат много интересни неща.

Първо – ще отпадне създаването на безсмислени дупки в бюджета на всеки 2 години, поради също така безсмислените милиони хартийки, които се печатат за изборите – били те общински, парламентарни, референдум или частични.

Второ – ще отпаднат всички приказки за “мъртви” души, за “предизборен” туризъм, за “фалшиви” бюлетини и прочие приятни за политиците и медиите теми, които обаче позволяват подмяната на реалния вот на хората. А нали все пак, май, общественият строй е демокрация… буквално “власт на народа”… Защо да няма по-често референдуми? Защо народът да не си дава по-често мнението по “държавни” въпроси? Всяко правителство би трябвало да изпълнява волята на народа. Ами дайте му тази възможност… Да упражни волята си.

А от това по-лесно няма. Стига да има желание да се изпълни. Така и така даваме отпечатъци за новите лични карти. Един скенер за отпечатъци струва около 200 лева и не, не е пълен боклук, защото иначе нямаше да се инсталира в големи предприятия, където заплатата зависи от това колко пъти си сложил пръстче на оченцето. А софтуерът, който ще “брои” гласовете отдавна го има и е напълно безплатен. Остава да се купят скенерите – по броя на секциите в страната, да се създаде една “затворена” мрежа между тях, та да не се плащат луди суми на мобилни оператори и така… да се даде на хората ТЯХНАТА власт. И на всичкото отгоре разходът е еднократен…

Но това май е изгодно само за хората… Защото май наистина всички сме равни, но някои са по-равни от другите… Sealed

peace

Може да харесате още...