Оставка на председателя на ДКЕВР

evn_jiciМинистър – председателят ще предложи в сряда на Министерски съвет да освободи от длъжност председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, съобщиха от правителствения пресцентър. Мотивът е забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет. Това стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС.

Става дума за Наредби за изменение на наредбите за регулиране на цените на електрическата енергия и природния газ, Наредба за изменение на наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката и правила за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи. Промените се налагат във връзка с транспонирането на европейските правила за вътрешен енергиен пазар.
За последните шест месеца министерството на икономиката, енергетиката и туризма е изпратило три писма,до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, в които заявява, че комисията трябва да ускори максимално процедурата по приемането на промените в наредбите, свързани с либерализационния пакет, защото страната ни е заплашена от наказателна процедура от ЕК.
Заради несвършената работа, Семерджиев е подал искане за предсрочно прекратяване на мандата му като председател и член на комисията, а Борисов от своя страна го е приел.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Василка Беева каза:

    И така… Спасява се от още нещо. Малко късно, според мене.