3-ма предложени за помилване от президента през последната година

zatvora_plovdiv_002Трима осъдени са предложени за помилване за 1 година с решение на Комисията по помилването при Президента, а 987 са решените преписки от екипа на Комисията, съобщиха от президенството днес.

Анализирайки за първи път профила на осъдените, които търсят помилване, експертите от Комисията отчитат, че  48% от тях мотивират молбите си с твърдения за настъпили хуманитарни обстоятелства, несвързани с престъплението. 34% от осъдените – с отношение към извършеното като мотивите на 62 на сто от тях съдържат разкаяние и съжаление.

Преди броени дни, на 18 януари 2013-та 43-годишен български гражданин е помилван с една година от остатъка от наказанието. Присъдата му е била 12 години затвор заради убийство на майката на третото си дете.Фактически той е изтърпял почти 7 години от наказанието си и е бил предложен да излезе от затвора, тъй като престъплението е било инцидентно, извършено ситуативно на афектна основа и е единствено в живота на осъдения, е обяснено на пресконференция от вицепезидента Маргарита Попова. Според експертите, риск от рецидив практически не съществувал. Осъденият бил трайно поправена личност, която не представлявала опасност за обществото. В затвора придобил и допълнителна квалификация, както и стаж по нея, запазени са отношенията с пострадалите, включително с детето му и с родителите на жертвата, допълват от Дондуков.

След 22 години зад решетките, 18 от които – в излолация при специален режим – с утехата, че от  доживотен затвор без замяна  е помилван само на доживотен затвор – е и 58 годишен мъж. Присъдата му от 1990-та е за съвкупност от убийство, средна телесна повреда и изнасилване. През същаъа година наказанието е заменено на доживотен затвор без право на замяна с Указ №4/99 на вицепрезидента за частично помилване. На 21 този месец вицепрезидентът Маргарита Попова заменя наказанието му с доживотен затвор. Осъденият е помолил за помилване като се мотивирал с разкаяние, добро поведение и нехуманността на наказанието.След шестмесечно проучване на случая Комисията е установила наличие на изключително обстоятелство – настъпили категорични и необратими положителни промени в личността на осъдения, които изключват положението на изтърпяване на изключителното наказание – доживотен затвор без право на замяна, четем дословно на сайта на президентството.

източник: пресцентър Президенстство

Може да харесате още...