Приватизация за ВМЗ при облекчени условия, протестиращите ученици – с предупреждение за изключване

vmz sopot3Парламентът извади ВМЗ – Сопот от забранителния списък за приватизация, съобщиха от пресцентъра на НС. Това стана с промяна в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, предложена от депутати от ПГ на ПП ГЕРБ. На първо четене я подкрепиха 76 народни представители, 8 се обявиха против, а 2-ма се въздържаха.  Мотивите на депутатите от мнозинството за приватизация при по-облекчени условия в сравнение с разписаните в стратегията, приета миналата година, е тежкото финансово състояние на предприятието. При обявяването му в несъстоятелност било твърде вероятно работниците и служителите изобщо да не получат възнагражденията си, а заводът да бъде разпродаден “на парче” и да не запази своята цялост, изтъкват управляващите. Така се развързват ръцете за по-бърза приватизация без задължение на кандидат-купувача, който и да е той, да пази бройката на работниците.

Отдавна вече публично се спрегна цифрата от 900 оръжейници, които ще останат вън от оградата на завода. Кое пречеше всичко това да се направи още миналата година, когато също беше ясно, че ВМЗ е в тежко положение? Защото – да не се лъжем – оръжейниците са в критично състояние отдавна, но досега нито едно правителство не е посмявало да предприеме решителни действия, за да се каже истината на хората и да се спаси това, което реалните пазари могат да спасят.

Сега негативите на предишните правителства от нерешителността им ще легнат върху управляващите. Защото ВМЗ е структуроопределящо предприятие в подбалканския регион и всяка драстична промяна ще коства, особено в година на избори, драстична загуба и на гласове.

ГЕРБ най-вероятно ще загуби сериозни позиции в този край именно защото приемането на миналогодишната стратегия беше рестриктивна за който и да е купувач. Ако тогава приватизация се беше случила при облекчени условия, държавата досега можеше да е задвижила целия си ресурс с намиране на програми за безработни и животът на освободените, някак си, в изборната година, вече щеше да бъде подреден.

Вместо това, напрежението продължаваше да се нагнетява на всички нива.

И продължава. С безумните реакции на недоволството, което ескалира дори сред децата. Кой посъветва ръководството на сопотската гимназия да предупреди протестиращите ученици, че ще бъдат изключени, както твърди karlovo-online? В кой век живеем и никой ли дори не се сеща, че това се прави в онзи бунтовен край, където се родиха възстанията, заради които все още се гордеем, че сме българи и в който се роди летописецът на българското възраждане…  Нима е незакнно да защитиш правото на родителите си да получат това, което за изработили? На никого ли не хрумва, че тези деца никога няма да повярват, че живеят в демокрация?

И ако добрата новина е именно решението за приватизацията, която най-после може да тръгне с открити карти пред работниците, че не всички ще продължат работата си във ВМЗ, дано да има купувачи, които да го направят бързо.

Може да харесате още...