Строят нови детски градини заради задължителното обучение от 4 години

decaОсигуряват се 30 млн. лв. за строителство на детски градини, парите ще се насочат към общините, в които родителите срещат проблеми с липсата на места за децата си. Става дума за районите на Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Русе, Столична община и Стара Загора, уточниха от правителствения пресцентър. 30-те милиона са от централния бюджет и с тях освен за строителство на детски ясли и градини, ще се покрие и основния ремонт на стари сгради. 

Причината в спешен порядък да се осигури подобно финансиране са приетите промени в Закона за училищно и предучилищно образование, според които децата ще тръгват на задължцителна занималня на 4 годишна възраст, а на училище – от 6 години.
В коментар към новината си от миналата седмица по този въпрос F2F TV попита какво ще сполети родителите, които не могат да изпълнят разпоредбата, ако причината за това е липсата на място в детската градина за детето им… С днешното решение се показва, че по темата се мисли и реагира адекватно. Остава и общините да го направят, за да може през 2014-та, когато влиза в сила задължителното обучение, да има достатъчно места, където то да се случи.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...