Партия “Зелените”: Пет причини защо НЕ ядрена енергия и ЗА възобновяема такава

perka-vei1Първият референдум в България след промените през 1989 заплашва да се превърне в гротеска. В „дебата“ между ГЕРБ, БСП, ДСБ стана ясно, че те спорят само дали централата да бъде АЕЦ „Белене” и/или АЕЦ “Козлодуй 2”. „Зелените” сме единствената партия, която не желае развитието на ядрената енергетика в България със следните аргументи: 

Ядреният ток НЕ Е евтин ток. Изкупната цена на енергията от АЕЦ „Козлодуй” в момента е ниска, защото централата е строена като държавна по време на социализма, т.е. цената на построяването й не е калкулирана като част от цената на електроенергията. В цената на тока от АЕЦ „Козлодуй” не е калкулирана и сметката за съхраняването на ядрените отпадъци от нея. А това съхраняване ще струва милиарди, защото ще продължи не стотици, а стотици хиляди (!) години. В момента ние все още изнасяме ядрените си отпадъци в Русия, но ЕС ни задължи сами да поемем отговорност за ядрените си отпадъци. Желаете ли до вашето населено място да има хранилище за ядрени отпадъци?

Ядрената енергетика не отделя въглероден двуокис в атмосферата както ТЕЦ, но това не я прави зелена. Ядреното гориво, също както и петролът, е изчерпаем ресурс. Аварии от различна степен се случват непрекъснато. За “безопасността” на АЕЦ достатъчно говори споразумението между Световната здравна организация и Международната агенция за атомна енергия: никакви здравни данни за райони с АЕЦ НЕ МОЖЕ да бъдат публикувани без съгласието и на двете страни.
Макар в момента да ви изглежда висока, цената на възобновяемите енергийни източници там, където има свободен енергиен пазар, намалява значително. И тъй като цената на тока от АЕЦ се покачва заради засилените мерки за сигурност и покачващите се цени на урана, реалната цена на тока от ВЕИ (Възобновяеми енергийни източници) вече е по-ниска от тази на нови АЕЦ.

Възобновяемите източници на енергия, за разлика от АЕЦ, могат да бъдат децентрализирани. Това ги прави достъпни и за отделните граждани, които при добро законодателство да инвестират и да печелят от развитието на такъв тип енергетика. ВЕИ е отлична възможност за развитие на малкия и среден бизнес. При АЕЦ няма място за малкия и среден бизнес.
Aвариите във Фукушима и Чернобил се случиха за краткия период от 26 години. Струваха десетки хиляди погубени животи (СЗО мълчи за точните цифри, вижте аргумент 2), хиляди крадратни километра радиоктивни необитаеми територии, загуби от милиарди евро, платени от данъкоплатците. Малка и бедна България не може да си позволи да увеличи риска такава катастрофа да се случи на нейна територия!

Български граждани! Когато давате гласа си дали България да развива ядрена енергетика, бъдете наясно за последствията. Те могат да преобърнат не само вашия живот, но и живота на поколения българи занапред. Има хора, които печелят милиарди от ядрената енергетика! За да не загубят тези пари, те ще са готови да ви излъжат толкова пъти, колкото е нужно, за да им повярвате. Не забравяйте това!

източник: ПП “Зелените”

Може да харесате още...