Кампания за търсенето на работа зад граница или как да не се превръщаме в жертва на трафик

leti6te_sofia27 млн. души годишно в света стават жертва на трафика на хора за трудова експлоатация. Заради приходите от 32 млрд. долара от т. нар. съвременна форма на робство, експертите по сигурността оценяват този тип бизнес като втория по доходи сив сектор, сочи изследване по темата. Само у нас през 2011 година идентифицираните жертви са били 91, докато през 2012-та те вече са 137, по данни на МВР.  Първата стъпка за противодействие на евентуален трафик е кандидатите за работа в чужбина да търсят информация за лицензите на посредническите фирми в интернет страницата на Агенцията по заетостта. Те трябва да са наясно, че не трябва да предават личните си документи на никого и да притежават трудов договор, съставен на език, който знаят. Ако все пак попаднат в подобна ситуация, е необходимо да търсят незабавна връзка с полицейските служби в съответната държава. Най-честите примамки, с които трафикантите привличат жертвите си, са измамни предложения за лесна работа, по-високи заплати спрямо местния стандарт и гъвкаво работно време, което създава възможност за допълнителни доходи.

На място, обаче, не рядко ситуацията се оказва съвсем различна. Работодатели отнемат документите за самоличност на жертвите и ги принуждават да плащат нерегламентирана сума за това, че им е осигурена работа. Има алучаи, при които жертвите са поставени в условия на живот под поносимия минимален жизнен стандарт.
Освен кандидати за работа в чужбина и сезонните работници, които търсят заетост зад граница, в рискова ситуация могат да попаднат и млади хора по време на пътувания в чужбина за студентски бригади.

Освен посочените правила, които е добре да спазят преди да заминат навън, добре е българите да не забравят да се снабдят с адрес и телефон на българското посолство. Допълнителна информация и връзка с организация за защита от трудова експлоатация в съответната страна може да се окаже изключително ценна в рисков момент.

trafic01Не се колебайте да потърсите помощ в полицията, дори да сте без документи. Пострадалите са жертви, а не съпричастни към престъплението, както се случва да мислят нерядко, коментира днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Дори един човешки живот да спасим, си заслужава всяка дейност от кампанията, която ще протече под мотото „Нулева толерантност към трафика на хора”, добави той във връзка с началото на мащабна инициатива на Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет и на консултантската компания „Менпауър България” в партньорство с международната неправителствена организация А21, която работи за реинтегрирането на жертвите на престъплението.

Групите, към които ще се насочи новата кампания, са безработните, основно от районите с висока безработица, младите хора, които търсят реализация след завършване на образованието си, както и към работодателите като ключов фактор за спазване на коректност на трудовите правоотношения.

Ако имате сигнали за подобни случаи или сам сте ставали жертва на трафик с цел трудова експлоатация – F2F TV отваря страниците си за вашите истории. Чрез тях може би можем да помогнем…

Може да харесате още...