Божидар Томалевски, председател на Партия Другата България, пред F2F TV: Бойкот на референдума

tomalevskiЗа демокрация могат да говорят хора, които я познават, а не тези, които се афишират като такива. Това казва Божидар Томалевски, създател на Партия Другата България, която се определя като партия на българите в чужбина и на тези, които се чувстват чужденци в родината си. За да си европеец, трябва да мислиш по европейски или поне да си бил там и да знаеш как мислят другите, допълва.  И завършва задочната си визитка с думите: Пътят към Европа е дълъг и само тези, които са били там, знаят късите пътеки.

С амбицията, че знаят късите пътеки, заедно с други българи, избрали да живеят и работят извън страната, създават партията зад граница през 2009 година. Иначе идеята му за такава организация зрее в съзнанието му още от 2003-та. Винаги в годините съм се чудил защо българите зад граница нямат свои представители в парламента, свой избирателен район и въобще са третирани като “втора категория”. Отговорът не закъсня и това е “Другата България” – обяснява Томалевски.

Днес той се включва в рубриката на F2F TV РеfерендУм с фейсбук интервю.

Екатерина Костова: Г-н Томалевски, броени дни преди да се случи първия референдум след демократичните промени в страната ни – Ще успеят ли българските емигранти да гласуват на референдума? Какви, изобщо, са нагласите им за него?

Божидар Томалевски: С един въпрос ми задавате няколко едновременно. Жалкото е че това е първия референдум за 23 години “ДЕМОКРАЦИЯ”. Гласуването на референдума принципно не се различава от това за изборите. Ако си направите труда да попитате българи в чужбина дали е било лесно да гласуват или не, ще получите отговора, а той естествено е – “не”. За нагласи е трудно да се говори поради липсата на информиран избор. Смятам, че българите зад граница се вълнуват от доста по-актуални въпроси, от колкото от един неясно формулиран референдум. Както вече споменах, необходим е информиран избор и някакви експертни познания за ядрената енергетика, за да може човек да даде правилен отговор. Наскоро чух в парламента от госпожа Фидосова, че има разлика между ядрена и атомна енергетика и той се окачествявал по начина на атомния разпад. Аз не съм нито физик, нито енергетик и не правя съществена разлика. Естествено, че повечето българи зад граница са привърженици на зелената енергия. Но това не изключва възможността на България да има относителна енергийна независимост. Гледайте предаването “Часът на Другата България”, в което с интервюта на различни хора сме показали на живо какво е нивото на знание.

Eкатерина Костова: Националните радио и телевизия имат тарифи за излъчване. В този смисъл правото на хората да получат безплатна информация, за да формират свободно позицията си, не се ли “бие” с идеята да участваш в информационен блок, ако можеш да си го платиш?

Божидар Томалевски: Да, това е парадоксалното, че обществените – държавни медии имат тарифи за излъчване на обществено значими въпроси, каквито са и изборите, а не само референдума. Явление, което надали има аналог в Европа. Задължение на държавните медии е да доставят информация безплатно на българските граждани. Тези финансови изисквания предопределят и изборите в България. Имущественият ценз за достъп до медии определя обема на информация до гласоподавателите. А това вреди на пряката демокрация, ако въобще може да се каже, че има такава в България.

Екатерина Костова: Партия Другата България има ли ясно изразена политическа позиция по въпроса за референдума и каква е тя?

Божидар Томалевски: БОЙКОТ.

Екатерина Костова: Политически или експертни мотиви стоят в основата на позицията ви?

Божидар Томалевски: И двете. Изходът на референдума е предопределен, независимо от експертната позиция. За съжаление резултатът се определя от хора без експертни знания и от “мъртвите души” в избирателните списъци.

Екатерина Костова: А можехме ли без този референдум?

Божидар Томалевски: Смятам, че трябва да се проведе референдум за много по-належащи въпроси за България и българите. Мисля също, че допитване до българските граждани е редно да се направи по много теми, а не само по една. Ресурсът за едно такова начинание не е никак малък и не мога да разбера защо се пропиляват средства за предопределен резултат. Априори, референдумът не може да събере необходимия брой гласоподаватели, тъй като в това число влизат и 800 000 “мъртви души” на топло, които днес могат да гласуват “за”, а утре “против”.

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. жена каза:

    аз нямам нищо против сутиените Триумф, но ще се радвам и акъл да внасят политиците ни отвън

  2. Мишо каза:

    Този човек е нова личност за мен но пък ми хареса неговият изказ.Правилно ги е казал човека нещата,наистина не е проблема в това че българските политици не са ходили в Европа,проблема е че от там те се връщат със сутиени “Триумф” за тяхните жени,знанията и тяхният опит не ги интересува.