Фейсбук активност след нападението срещу Доган и още реакции

klaviatura_003Група във фейсбук продължава да настоява за съд срещу делегатите на форума на ДПС, които се саморазправиха с нападателя след като той вече беше повален на пода. За неделя, 26 януари, групата кани активни граждани да се съберат пред НС в София и да заявят ясно искането си. До 16, 50 часа днес 7 619 души са заявили подкрепа за идеята да се накажат чрез съд развилнелите се мъже, сред които, както F2F TV съобщи още в събота, има поне един кмет на община и един общински съветник.  Първоначално досъдебното производство срещу Октай Енимехмедов започна като опит за убийство. Но след като експертизата доказа, че оръжието на престъплението е газов пистолет с два сигнални патрона и един с пипер – в неделя то беше повдигнато за хулиганство, осъществено с особена дързост, и за закана с убийство.  Междувременно профилът му, създаден във фейсбук странно как в събота около часа на нападението, от 23-ма приятели в началото, вече набъбна на 210 души.

Извън мрежата, широкият отзвук от нападението  също продължава като излезе и извън границите на страната ни.  различни световни медии отразиха случая.  От ДПС поискаха международно разследване. А Ахмед Доган, който се оттегли от лидерския си пост, но остана почетен  председател на ДПС, получи писма от президента и от министъра на външните Работи на Турция.

В първото Абдуллах Гюл пише: “С голямо съжаление научих за въоръженото нападение срещу вас по време на Конференцията на Движение за права и свободи. Фактът, че сте невредим след нападението, е най-големият източник на утеха. Вярвам, че компетентните Български власти ще осветлят мотивите за нападението в кратки срокове.” В другото писмо Ахмет Давутоглу заявява: “Остро осъждам този ужасяващ акт, насочен към демокрацията и свободата на изразяване и най-сърдечно ви пожелавам скорошно възстановяване. Изпитваме удовлетворение от факта, че опитът за нападение е приключил безрезултатно, нападателят е заловен и вие сте невредим след нападението. Искрено вярваме, че българските власти ще разследват и изяснят случая надлежно.”

МВР пък се отчете по часове за съботния ден. Сигнал за инцидента, възникнал в зала 3 на НДК, е подаден на тел. 112 в 12.23 часа. Две минути по-късно – в 12.25 часа, съобщението е предадено на оперативните дежурни части на СДВР, ГД”Национална полиция”, НСО и Центъра за спешна медицинска помощ, се казва в прессъобщение на полицията. Екипи на СДВР, които са се намирали в обсега на прилежащата до сградата територия, реагирали светкавично. Трима от служителите на сектор „Общинска полиция” – с цивилно облекло – достигнали до залата и след като си проправили път до трибуната, съдействали инцидентът да не се разрасне. Други от пристигналите полицаи ограничили достъпа на външни лица до залата. В 12.30 часа на място пристигнали и екипи на Специализираните полицейски сили и на СДВР, които запазили местопроизшествието до идването на група за оглед и разследващ полицай. След като и последният от присъстващите от залата е напуснал, започнал огледът на място от екипите на СДВР, под ръководството на прокурор от Софийската градска прокуратура.

Може да харесате още...