Делото за откриване на производство по несъстоятелност на ВМЗ – отложено за февруари; на протест в Сопот излязоха и ученици

vmz sopot3Днес в Пловдивския окръжен съд при закрити врата се разгледа търговско дело, образувано по искане на „ Механичен завод – Девин ” АД, за откриване на производство по несъстоятелност на ВМЗ ЕАД.  Съдът допусна присъединяването като втори кредитор на „ Първа инвестиционна банка ” АД София. Делото беше отложено за 18 февруари за събиране на доказателства по искане на ответника, както и по служебно предприети от съда действия, също за събиране на доказателства. Междувременно в Сопот към протеста на работниците се включиха възрастни сопотненци и дори ученици. Съдът остави без движение молбата на „Механичен завод – Девин ” АД, като задължи в срок от 10 дни от датата на съдебното заседание да уточни обстоятелства по молбата и да представи писмени доказателства, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

Междувременно напрежението сред работниците в завода се нажежава с всеки изминал ден, тъй като се очакват съкращения на около 900 човека и никой не знае със сигурност ще попадне ли в графата на безработните. Три съседни общини изявиха готовност да поемат по социални програми оръжейниците, които останат без доходи, но мнозина са на мнение, че това е временно решение и че се чувстват като обречени.

Днес към протестиращите заради все още неполучените си напълно заплати се присъединиха дори ученици от Сопотската професионална гимназия „Генерал Владимир Заимов”. Сайтът karlovo.tv съобщава, че децата са се организирали сами, защото им е писнало вечер да се прибират и да виждат тъжните лица на родителите си, че няма какво да ядат. Писна ни от тази България, дето все ни карат да учим и работим тук, а в същото време ние, бъдещето на страната, сме оставени на произвола и мизеруваме, цитира учениците сайтът. Те са били категорични, че ще излизат на протест срещу държавата всеки ден, докато някой чуе тях и родителите им, които работят в завода. Утре, по информация на колегите, ученическият митинг ще продължи точно в 12 отново пред ВМЗ.

 

 

Може да харесате още...