Барак Обама се закле за втори мандат в деня за почит към лидера на движението за граждански права в Америка

us_flag“Моментът винаги е подходящ, когато трябва да постъпиш правилно.” Мисълта е на Мартин Лутър Кинг – заехме я за цитат на деня от фейсбук страницата на посолството на САЩ у нас. Причините?

Две: първо – президентът Барак Обама официално встъпи във втория си мандат днес. Второ – днес се отбелязва Деня на свещеника и лидер на американското движение за граждански права Мартин Лутър Кинг.

„Ние, народът, все още вярваме, че продължителната сигурност и трайния мир не изискват безкрайна война”, каза в речта си Обама, засягайки края на вийната в Ирак и предстоящото изтегляне на войските на страната от Афганистан, предаде Агенция Фокус, цитирайки АФП. Американският държавен глава е заявил подкрепа за демокрацията и свободата в целия свят и е допълнил, че “трябва да сме източник на надежда за бедните, болните, подтиснатите, жертвите на предразсъдъци – не от чисто милосърдие, а защото мирът в наше време изисква постоянното настъпление на тези принципи, описани от нашето общо кредо: толерантност и възможности, човешко достойнство и справедливост”.

А всичко за днешната церемония, 57-ма по ред, може да научите тук. 

Може да харесате още...