Нападението над Доган и въпросите

schupen_prozorec_lampaКакво се случи при днешното публично нападение над лидера на ДПС Ахмед Доган? Без претенция за изчерпателност, ви предлагам някои наблюдения, които би могъл да направи и всеки непредубеден зрител… както и въпросите, които се провокират от тях:

1. Виждаме младеж с осанка на добре и дълго тренирано момче, което без да крие лицето си излиза на трибуната в НДК и насочва пистолет към Доган, който в момента чете речта си пред своите съпартийци и гостите на 8-мата международна конференция на партията. (Медии междувременно са тиражирали информацията, че се очаква точно на този форум лидерът от 23 години насам да напусне поста си. Интересът е голям, медийното присъствие – повече от очакваното… блестящ ПР …) Но как нападателят стига до трибуната? Кой го пуска по време на речта… Защо никой от охраната не реагира преди още да бъде изваден пистолета (това са поне 6-7 крачки – трибуната е в средата на сцената…)

2. Младежът, който напада Доган – с оттренирани жестове насочва оръжието (още никой не знае, че е газово)… но няма последствие за нападнатия… По-късно става ясно, че у младежа полицаите са намерили два ножа… Прост въпрос – ако искаше да нарани (дори не да убие) човека на трибуната, защо не е извадил ножа си? Защо не е стрелял с пистолета, нищо, че е газов? Та на най-обикновен паркинг преди броени дни пловдивчанин получи наранявания от стрелба с газов пистолет срещу него заради паркинг-място…

3. Младежът с все така оттренирани жестове и без да се крие се изтегля от терена (в посока, обратна на тази, откъдето излиза – и тя ли е чиста?) Толкова ли не му пука, че ще го разпознаят, че ще го арестуват, че ще го изправят на съд? Какъв е мотива му, ако не му пука? Или някой го пази? Кой, ако е така?

4. Група съпартийци на нападнатия лидер се саморазправят с нападателя. Брутална картинка – жесток побой с ритници, юмруци и озверели лица – в която може да се разпознае поне един кмет на българска община…   Така ли се търси отговорност от някого? Не прилича ли на съд без присъда? Ще бъдат ли подведени под отговорност за действията си? (… май ПР-ът не беше предвидил човешкия фактор… а трябваше, за да е блестящ…)

5. Младежът – паднал на пода, блъскан, ритан, бутан, с дърпани панталони и изити крайници – с разширени очи… или зеници… дали е от страх или от друго? Ще го обвинят ли?

6. НСО представители го извеждат… най-после… Подготвени ли са от ръководството на службата да говорят за това, което правят? Трябва ли изобщо те да говорят по този случай?

7. Кулминацията, сиреч нападението, е настъпило преди най-емоционалната част от изказването, твърди малко след случая в ефира на една национална телевизия, журналистът Валерия Валева. Счита се, че тя познава добре ДПС и лидера й… Нямаше ли публичен конфликт между тях с някакви взаимни обвинения?

8. Защо повечето политически лидери, които се изказаха по въпроса, обърнаха атаките си срещу НСО? Това ли е целта на въпросното нападение? Кой е мишената – сегашното ръководство, цялата служба, МВР, вътрешния министър или направо кабинета?

9. Хм… нещо любопитно, подсказано от шефа на НСО на пресконференцията му – фирма КРОН е била ангажирана с охраната … Справка в интернет сочи, че неин ръководител е ген. Кирил Радев…  Не беше ли преди години от службите?

И така – мноооого въпроси след днешния ден. Политически- също. Например този – ще светне ли ореола около Доган независимо дали остава лидер или не на ДПС? Как ще погледне на страната ни световната общественост?

Ще стигне ли разследването до отговори, различни от вече подадената информация, за криминалните прояви на нападателя? Ще разнищи ли целия сюжет и ще разберем ли подготвен ли е бил? От кого и защо, ако да?

И към всички колеги в медиите – ако все повече се върти из общественото пространство, че случаят е постановка, защо не оставим да се открият сценаристите и не започнем дебата за истинското лице на употребата на властта? За саморазправата и за човешкия живот, който не значи нищо…

Господ (и бъдещият му наместник в БПЦ) да са на помощ на новия главен прокурор…

Може да харесате още...