4 годишните задължително на детска градина; 16 годишните – в клас

dete-pi6eОт четиригодишна възраст децата задължително ще посещават детска градина. Този изключително оспорван в публичното пространство напоследък текст днес беше приет на второ четене с гласовете на ГЕРБ, Атака и четирима независими депутати. Против него се обявиха от Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция.   Предучилищното образование ще е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето, записаха точно депутатите в законопроекта за предучилищното и училищното образование. Това означава, че ако малчуганът е роден след 15 септември, той ще тръгва на задължителна предучилищница чак през следващата есен, тоест когато е почти вече на 5.

Така родителите вече няма да имат право на избор децата им да бъдат гледани и възпитавани от самите тях или от баби, дядовци или гледачки до тръгване на училище. Което е леко абсурдно като се има предвид, че демокрацията първо и най-вече е свобода да избираш… или би трябвало да е това…

Училищното образование пък ще се започва задължително на 7 години, но по преценка на родителя детето ще може да става първокласник и на 6. Максималната възраст, в която тийнейджърите ще трябва да са в клас, отново задължително, е 16 години, реши още парламентът.

И така – какво ще стане, ако родителите не успеят да намерят място в детската градина или близкото училище,  когато детето навърши 4 години ? Ще плащат глоби? Или ще трябва да го записват в частни предучилищници, където таксата е в много пъти по-висока от общинската? А без значение в коя си – тя върви в пълен размер независимо дали малчуганът боледува понякога повече от половин месец… А когато децата са две? Или три?

Какво ще стане с родители, които не успеят да купят учебници на тийнейджъра си и той се срамува да ходи на училище без тях? Или пък ако той вземе, че се ожени… Пак ли глоби и наказания за родителите?

А кои ще са стимулите, за да се ражда повече? И да се отглеждат повече деца? Въпроси, на които тепърва ще търсят отговори социалните репортери. Но не и политиците, които някак си не успяха да убедят хората кое налага задължителния момент в предучилищното образование, пък и в училищното…

Може да харесате още...