Учени от БАН подготвят бургаските математици за международни олимпиади

TodorMarkovУчени от БАН и преподаватели от висши учебни заведения ще се включат в подготовката на учениците от бургаската математическа гимназия за предстоящите международни олимпиади, съобщиха от Комуникационна група Имидж Едвъртайзинг. Ръководството на гимназията е взело решение да се опре на академичния опит на учени и специалисти в извънкласните дейности, които участват в подготовката на националните ни отбори за международните математически форуми. Потърсило е връзка с учени от БАН, преподаватели във Факултета по математика и информатика в Софийския университет и специалисти от Съюза на математиците в България. Идеята е те да се включат в най-интензивната фаза на подготовката, да осъществяват „онлайн” връзка с учениците, да им поставят задачи и да проверяват резултатите. Преди това, обаче, преподавателите в гимназията имат задачата да преценят качествата на децата, да разпознаят тези от тях, които имат дарба и възможности да постигнат високи резултати.

В момента в гимназията тече подготовка за няколко важни състезания. Между 25 и 27 януари в Пловдив ще се проведат националните зимни математически състезания за ученици от 8 до 12 клас, а в Ямбол – за ученици до 7 клас. И в двете състезания бургаската гимназия ще се представи с по-два отбора в различните възрастови групи. В състезанието в Ямбол ще участват 60 ученици от Бургас, а в Пловдив – 40.

Тези състезания са на отворен принцип и в тях е възможно по-масово участие. Най-малките винаги са изключително ентусиазирани и в никакъв случай не бива да бъдат пресичани с квотен принцип или с финансови проблеми. При по-големите ученици материята е значително по-сериозна и обхватна, по-трудно се поддържа високо ниво. Затова в тази възрастова група успяват да се състезават само учениците, които до край са работили сериозно и упорито, коментира Станчо Славов, директор на ПМГ „Акад. Никола Обрешков”. В серия от национални математически състезания ще бъдат излъчени българските участници в международните форуми. И през тази година бургаската гимназия се надява да има свои представители на Балканиадата по математика през април-май в Албания и на паралелната олимпиада за по-малките ученици в Турция.

От 18 до 28 юли в Колумбия ще се проведе международната математическа олимпиада и най-вероятно един от представителите на България там ще бъде Тодор Марков (на снимката). Преди това носителят на множество международни отличия ще трябва да премине през серия от контроли. Първият праг е националната олимпиада с финал през април в София. Следват контролите на разширения състав на българския отбор. После, след специална подготовка в рамките на месец, през май и юни в последен тур ще бъде определен съставът на българския отбор. Тодор Марков сега е в 12 клас, предстои му кандидатстване в висше учебно заведение, но въпреки всичко, ще направи необходимото, за да представи страната и в този математически форум.

Финансирането на участниците в математическите състезания и олимпиади се осигурява от семействата на учениците. За някои от тях средствата за пътувания, особено извън страната, са непосилни. За учениците, които имат високи постижения и капацитет да стигнат до математически върхове, но нямат финансови възможности, ръководството на гимназията винаги намира начин да поеме разходите им за участие чрез училищното настоятелство или от собствения си бюджет.

Може да харесате още...