54 българи с рак на простата излекуваха безкръвно с Хайфу в Пловдив

d-r Kadim (otljavo-nadjasno), d-r Starev i d-r Jovicu1Поредната успешна безкръвна операция на рак на простата извършиха в Пловдив днес лекари от частната клиника Медикус Алфа. Високо енергийната прицелна ултразвукова терапия – HIFU Sonablate 500 /Хайфу/ – се използва в лечебното заведение от 2010 година и с него вече са излекувани 54 души. Гостуващ оператор днес беше един от топ специалистите на Европа за лечение на карцином на простатната жлеза с Хайфу, д-р Аурел Йовицу. Румънският лекар оперира в екип с българските специалисти, които обучи за работа с тази технология уролозите д-р Рангел Старев, д-р Георги Ибришимов и д-р Маджид Кадим.

Методът Хайфу представлява високо енергийна прицелна ултразвукова терапия, чрез която се извършва аблация на простатата, без радиация и без да се засяга околната тъкан. Злокачествените образувания буквално се стапят и на тяхно място се образува съединителна тъкан, в която няма туморни клетки. Това е метод, при който се унищожава само болната тъкан, без да се засегне здравата.

Процедурата трае до 3 часа и възстановяването след това е само 1 ден, а не 3 месеца /от които минимум 20 дни болничен престой/, както е при традиционната отворена операция. След ултразвуковата терапия на рак на простатата мъжът е работоспособен още на 3-ия ден.

Друго важно предимство на метода е, че над 95 % от оперираните пациенти са със запазена нормална уринарна и еректилна функция за разлика от класическата операция, след която изпускането на урина и половата немощ се срещат в почти 50 процента от случаите.

Според специалисти, пловдивското здравно заведение е сред 20-те болници в целия свят, в които ракът на простата се лекува безкръвно с ултразвук. Отскоро и в Плевен започнаха да работят с Хайфу технологията.

„Медикус Алфа“ е първата и за сега единствена българска болница, в която се работи с последно поколение червен-Тулиум лазер за премахване на доброкачествени образования на простата и тумори на пикочния мехур. България е третата страна в света, в която пациентите се лекуват по този начин. Червеният лазер превъзхожда всички други лазерни технологии и е въведен за първи път в Германия, а по-късно – в САЩ.

Може да харесате още...