Още няма грип у нас

bolni4ni_002Грипната епидемия в България все още не е започнала, съобщи на пресконференция в Министерството на здравеопазването националният консултант по епидемиология на инфекциозните болести проф. Мира Кожухарова. През миналата седмица с грипно заболяване в страната са регистрирани около 83-ма на 10 000 души, което е далеч от утвърдените стандарти за възникване на епидемична обстановка. Заболеваемостта продължава да расте, но грипна епидемия се обявява, ако тя достигне до 200 заболели на 10 000 души население. 

Здравната система на страната е в готовност да реагира на предстоящото разпространение на грипа, информира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. МЗ е изпратило указания до Регионалните здравни инспекции да направят преглед на плановете си за действие при евентуална епидемия. Мерките включват и разчети за необходимостта за разкриване на допълнителни болнични легла там, където това се налага, направена е актуализирана оценка за поддържаните количества лекарствени средства с оглед недопускане на недостиг. В здравните инспекции са обсъдени и организационни мерки с цел недопускане нарушаване на нормалния режим на работата им в случай, че броят на служителите им намалее поради повишена заболеваемост.
Според д-р Ангел Кунчев очакванията са през тази година грипната епидемия в България да протече по-интензивно в сравнение с 2012-та. Епидемиолозите у нас смятат, че по-голямата част от хората ще преболедуват грипа без усложнения, в рамките на 5 – 6 дни. Основните симптоми са характерните за всеки грипен вирус – температура, болка в очните мускули, обща отпадналост, умора, силно главоболие. Най-рискови са групите на възрастните хора и малките деца, при които заболяването обикновено протича малко по-тежко. Затова препоръката е те да търсят медицинска помощ незабавно от личните си лекари.
Епидемиолозите отбелязаха, че противогрипните ваксини са единственият механизъм за предпазване от сезонния грип, а в момента в България през имунизация са преминали едва около 3% от населението въпреки, че ваксината е в достатъчни количества в аптечната мрежа и е на достъпна цена. Данните сочат, че при хората, които са имунизирани, вероятността да развият заболяването намалява средно с 62% и затова е важно българските граждани, които все още не са се ваксинирали, да го направят. МЗ е осигурило необходимите безплатни антивирусни препарати, които са предназначени предимно за хора от рисковите групи /възрастните и децата/. Тези препарати за налични в РЗИ в цялата страна и общопрактикуващите лекари по области следва си ги получат оттам след предварителна заявка и съобразно пациентската си листа.

източник: пресцентър МЗ

Може да харесате още...