Министерството на културата – координатор на конкурса за бг град Европейска столица на културата през 2019-та

izlojba_mall_galeria_2010_05Министерството на културата ще бъде националният координационен орган за провеждане на конкурса за избор на български град за Европейска столица на културата през 2019 година, реши правителството на днешното си заседание. Ведомството ще трябва да инициира създаването на многогодишна програма (2015-2019) за подкрепа на избрания български град не по-късно от края на 2014 година. Министерството на културата ще провежда и необходимите консултации с компетентните ведомства и с Националното сдружение на общините в Република България, съобщиха още от прессекретариата на МС.

Негласно, състезанието вече започна между София, Пловдив, Варна, Русе, Шумен… Пишат се концепции, разработват се стратегии, организират се арт-събития, чрез които се търсят лобита. Дали битката ще бъде културна – предстои да видим.

Безспорно, това се очертава да е най-мащабния международен проект у нас. Очаква се в рамките му да се реализират между 300 и 500 културни събития, които да привлекат около 2 млн. души зрители и преки участници. В годините на подготовка и по време на 12-те месеца на случване „европейската столица на културата“ вероятно ще похарчи близо 250 млн. евро за арт-проекти и инфраструктура, която да ги обезпечи, като огромна част от средствата се очаква да дойдат от еврофондовете. Затова признанието да бъде европейска столица на културата за града, който ще спечели българския конкурс, в голяма степен е шанс да се развие наистина и да подпомогне местния бизнес.

Първата европейска столица на културата се провежда през 1985 година в Атина. Автори на идеята са двама министри на културата – Мелина Меркурий на Гърция и Жак Ланг на Франция.

Може да харесате още...