Изграждат Център за специфична имунотерапия в България

koridor_ leka_aparatЦентър за специфична имунотерапия се очаква да се изгради на територията на УБ “Св. Иван Рилски” в София. Подкрепата си за начинанието изрази в тв предаване министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, съобщиха от пр екипа на проекта. Референтният център ще бъде изграден в тясна колаборация с УБ Gasthuisberg в град Льовен, Белгия. Екипът на Проф. Стефан Ван Гол подкрепя българските си колеги от самото начало на усилията им това да се случи у нас.

Те започват преди около 2 години. Голямата цел е да се създаде Център за лечение на първични злокачествени мозъчни тумори по метод на специфична имунотерапия. По статистически данни у нас тежката диагноза “мултиформен глиобластом” получават около 300 души годишно, като в 8% заболяването се открива и при деца. Преживяемостта на пациентите е средно 8 месеца от момента на поставянето на диагнозата, въпреки агресивното лечение – хирургично отстраняване, радио- и химио-терапия.

При значителна част от болните, лекувани по метода на специфична имунотерапия, този показател може да стигне до години, покривайки критериите за пълна ремисия на тумора, обясняват специалистите. Според тях важно е да се отбележи, че странични ефекти не се наблюдават, което гарантира запазване на качеството на живот на пациентите. До момента само трима българи са получили такова лечение в Белгия, благодарение на организационната и финансова подкрепа на Фондация „Остани”.

Сумата за лечение в чужбина възлиза на около 30 000 евро за всеки болен, но вече има заявена политическа воля този метод да се прилага и у нас, като за всеки един пациент ще са необходими не повече от 3500 лева, допълват от пр екипа.

Патрон на инициативата беше посланикът на Белгия Марк Михелсен като неговата мисия е продължена и от пряката му наследничка посланик Аник Ван Калстър. Съпричастност към усилията на българските лекари и благородната кауза досега са проявили водещи световни учени – проф. Валтер Щумер от Мюнстер, Германия, и създателят на специфичната имунотерапия проф. Стефан Ван Гол от Льовен, Белгия.

В рамките на кампанията са били организирани поредица от благотворителни изложби в цялата страна като десетки художници, в това число и Светлин Русев, дариха свои картини, за да се осигури финансиране на инициативата.

По света клинични лаборатории за специфична имунотерапия са изградени в редица страни – Белгия, Германия, Италия, Швеция, Япония и САЩ. Референтният център в България ще има възможност да поеме обслужването и на пациенти от целия регион на Балканите и Югоизточна Европа.

Може да харесате още...