Сопот осъмна с комунистически призиви за завземане на ВМЗ от работниците, протестите продължават, приватизацията – не

sopot-sarpСърп и чук върху тротоарните плочки и призиви към работниците от ВМЗ “да вземат това, което им принадлежи по право” посрещат от тази сутрин жителите на Сопот. Призивът е от радикалната българска левица, която нарича себе си Съюз на комунистите в България Движение “Че Гевара”. “ВМЗ” гр. Сопот – ПОД РАБОТНИЧЕСКИ КОНТРОЛ е заглавието на апела, под който се чуват  обръщения от близкото минало и думите: “Работници и Работнички във „Вазовски машиностроителни заводи“, не позволявайте отново да Ви излъжат! Управници и синдикати за пореден път се подиграват с Вашия живот! Заводът се разпродава за жълти стотинки, а работниците и областта  остават без работа!” Освен на плакати, този текст е изписан и върху листовки. В тях се настоява още българските граждани да проявят солидарност към сопотските работници и да отстояват заедно с тях “гражданските и работническите права на българите”.

sopot-sarp2“ИЗХОД ИМА! Вземете това, което Ви принадлежи по ПРАВО! Държавно означава ОБЩОНАРОДНО! Изискайте Държавата да изплати ЗАПЛАТИТЕ ВИ! ОКУПИРАЙТЕ своите РАБОТНИ МЕСТА и ги запазете! Заводът – под РАБОТНИЧЕСКИ КОНТРОЛ! ОБЕДИНЕНИ не можем да бъдем победени!” – се казва още в  обръщенията.

Днес е последният ден, в който се очаква в Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол да бъде внесена обвързваща оферта от единствения кандидат-купувач на предприятието. Ако офертата не е съобразена с гласуваната от НС стратегия за раздържавяване на оръжейницата, в която ясно е посочено, че няма да има съкращения на работниците, офертата няма да бъде разгледана, съобщиха сутринта по Нова ТВ от Агенцията. Миналата седмица синдикатите в предприятието заявиха, че от фирмата, която иска да купи вазовските заводи,са поискали драстично намаляване на състава.

Протестите на работниците продължиха през деня.  В следобедните часове, обаче, се разбра, че единственият кандидат за приватизацията е внесъл обвързваща оферта, но не е внесъл задължителния депозит от 3 млн. Евро. Което означава, че тя се прекратява. Какво следва оттук нататък – предстои да чуем принципала.

Може да харесате още...

4 Отговори

  1. Kikahha каза:

    Скоро може и призиви “на оръжие” да пуснат… Тез “другари” от СКБ не разбраха ли, че ЧЕ е мъртъв? Както и тяхното (на СКБ) влияние върху хората… Защо не ги глобят за замърсяване на природата и напразно хабене на хартия? 🙂

    • работник каза:

      Kikahha, ти си много болен човек. Нищо не разбираш от алтернативите на капитализма. Отвори си зъркелите и проумей, че пазарната икономика е изпята песен. Хората го усещат и се организират. Да треперят бизнесмените!

      • интелигент до работник каза:

        Крайно време е работникът да разбере, че когато се говори за пазари, единственото, което има значение, е добрият мениджмънт. Какъв добър мениджмънт може да направи работническата власт в предприятието, другарю работник? Какви контакти има работникът, следователно – като произведе изделието къде ще го дене? А какво точно изделие да произведе? В СИВ навремето пазарите бяха разпределени и затова имаше осигуряване на поръчките. Сега кой ще ги осигури? Ако имате отговори на тези въпроси, тогава може да призовавате работниците да си вземат завода. Другото е популистко и повече от смешно, то просто е анахронично, ако разбирате какво искам да кажа.

      • Kikahha каза:

        Къде, по-дяволите, видя капитализъм, работнико? Камо ли пък алтернативи? Това са голи, безсмислени и откровено налудничави призиви. Отвори си зъркелите и проумей, че с лозунги и “ура” нещата няма да се променят. Нито пък с треперещи бизнесмени. Нито пък с такива като теб… 🙂