Реставрират църкви в Несебър по евро-проект

nesebar-curkv2Два православни храма в Несебър – „Св. Йоан Кръстител” и „Света Параскева” – ще бъдат реставрирани по оперативна програма „Регионално развитие”, съобщиха от Комуникационна група Имидж Едвъртайзинг. Проектът носи името „Вяра в Несебър” и е за около 1 700 000 лв. Предвижда се да се облагороди и пространството около църквите, както и първите 320 метра от бъдещия културно-историческия маршрут „Духовен път”, който ще свързва единадесетте средновековни храма в Несебър. Всичко това трябва да се случи до края на ноември тази година.

Ние сме общината, която представлява най-голямата туристическа агломерация по българското Черноморие, но вярваме, че освен морския туризъм, трябва да разработим и други конкурентноспособни туристически атракции, каза при старта на проекта кметът на Несебър Николай Димитров. Той подчерта, че в града бъдеще имат културния, историческия и религиозния туризъм и изрази надежда, че още с реставрацията на първите две църкви по проекта ще станат притегателен център за всеки, който се вълнува от религия.
Идеята е с реализирането на проекта цъквите-паметници на културата да заживеят нов живот и да привличат туристи извън активния летен сезон. В „Св. Йоан Кръстител” ще бъде изградена камерна зала, където наред с музикални изпълнения, ще има поетични, театрални и други артистични прояви. „Света Параскева” пък ще бъде превърната в център за култура с разнообразна програма. Най-сакралното място-олтарът, разбира се, ще бъде с ограничен достъп, казват от общината.

Може да харесате още...