Костинброд иска да развива екотуризъм

gora001Въпреки близоста си със София, районът на Костинброд е доста запазен в екологично отношение и крие потенциал за осигуряване на условия за отдих и възстановяване. Това стана ясно след среща в Българската Търговско-промишлена палата между представители на палатата и кмета на Костинброд Милен Димитров. Значително по-чистия въздух, повечето слънчеви часове и по-запазения природен ресурс допълнително разширяват възможностите. По информация на БТПП, в района са идентифицирани над 60 вида гъби като 4 от тях са включени в Червения списък на гъбите в България, а някои – дори са редки в цяла Европа.

Всичко това създава предпоставки за природосъобразните форми на туризъм – както пешеходни и велотурове за наблюдение на редки растения и животни, така и по-специализирани научни експедиции – например ботанически и орнитоложки.
Кметът на Костинброд Милен Димитров е категоричен, че освен в еко-план, общината може да се развива и индустриално, използвайки природните дадености в това число и водните ресурси. В района се намират и историческите находки със световно значение като дворцовия комплекс при Скеретиска, завършен по времето на Константин Велики свързан с развитието на християнството, така че и културата като опция е с перспектива.
Заради наличието на сериозни инвеститори и потенциала за привличане на нови, Българската търговско-промишлена палата ще разгледа внимателно въпроса за откриване на представителство на Палатата в Костинброд, каза след срещата председателят Цветан Симеонов.

източник: пресцентър БТПП

Може да харесате още...