Сотир Цацаров се закле като главен прокурор, ще заложи на диалог, динамика и уважение

temidaСотир Цацаров – председател на Пловдивския Окръжен Съд до днес – беше освободен от поста си тази сутрин и минути след 12 часа положи клетва вече като главен прокурор на България. В следващите 7 години той ще трябва да покаже какво точно означава да работиш това – пожела му го последният преди него главен прокурор Борис Велчев по време на церемонията днес. В момента повечето хора са убедени, че той се занимава с контрол върху всички дела. Нормализирането на представата в една демократична държава е важно, а аз не успях да го направя, каза Велчев – сега съдия от Конституционния съд.

Предстои ни работа, защото за никой не е тайна, че продължаваме да сме длъжници на обществото – от борбата с организираната до тази с битовата престъпност, каза в обръщението си новият главен прокурор. Преди това той заяви, че ще продължи започнатото с надграждане на позитивното и че в предстоящата работа българската прокуратура трябва да изпълни препоръките на ЕК от последния доклад като се постигнат стандарти, съпоставими със страните от ЕС.

Предлаганият от мен подход е диалог, динамика и уважение, посочи Цацаров.

Той посочи за свои заместници 4-ма. Двама от тях са конкурентите му за поста – досегашният зам.-главен прокурор Галина Тонева и ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов. Останалите двама са говорителят на Пловдивската апелативна прокуратура прокурор Пенка Богданова и окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова. Освен тях, зам.-главен прокурор остава и Бойко Найденов, който има петгодишен мандат за поста.

На 20 декември ВСС избра с 18 гласа Сотир Цацаров за главен прокурор, ден по-късно президентът Росен Плевнелиев подписа указа за неговото назначаване. От Съюза на съдиите пък поискаха КС да провери указа на президента заради съмнения в противоконституционни избор и назначаване.

Може да харесате още...