Няма пострадали бг рейнджъри при обстрела на Летище Кандахар

rangers_002Няма пострадали български военнослужещи при обстрела на Летище Кандахар в Афганистан вчера, 8 януари. Това съобщиха днес от Министерството на отбраната като уточниха, че атаката е започнала в 10, 30 часа местно време (8, 00 – българско).

Срещу летището са били изстреляни 4 ракети. Дoбрата новина, че няма жертви, се допълва от информацията за липса и на материални щети.

В началото на декември мнозинството в НС отхвърли предложението на депутата от АТАКА Венцислав Лаков за предсрочно изтегляне на контингента ни от Афганистан. „Предвид заявеното от САЩ предсрочно съкращаване с 33 000 души или една трета на контингента им в Афганистан, както и заявеното от други страни – членки на НАТО желание за предсрочно изтегляне на войските смятаме, че е редно българското правителство също да предприеме съответните мерки, за преустановяване на военното ни участие в мисията на ИСАФ”, беше категоричен тогава Лаков, който беше военен репортер преди да влезе в парламента.

На сайта на АТАКА е публикувана статистика, според която „Страната ни е на 14-то място по брой на участници в ИСАФ пред страни като Швеция – 500, Норвегия – 406, Чехия – 519, Белгия – 507, Гърция – 197. През 2008 година холандците са били 1950 души, а сега едва 192. Балтийските държави, с които се измерваме икономически, също имат по-малко участници: Латвия – 139, Литва – 237, Финландия – 156“.

Пак през декември в интервю за БНР министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че след 2014-а година в Афганистан ще останат не повече от 160 души от българския контингент.

Може да харесате още...