Външно министерство с консултации за съставите на СИК зад граница

izbori_001Утре, четвъртък, 10 януари, в 10 часа в сградата на МвнР започват конуслтации за съставите на СИК в дипломатическите и консулските представителства. Вчера външно министерство изпрати покана за участие до парламентарно представените партии и коалиции в 41-ото Народно събрание, до партиите, които имат членове в Европейския парламент, както и до инициативния комитет, инициирал референдума.

От партиите се очаква да направят предложения за члeнове на СИК в населените места зад граница, където ще се образуват секции за гласуване, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Оттам уточняват, че секционните избирателни комисии зад граница включват в състава си председател и секретар, и до 5 (пет) членове. Те трябва да следят за спазване на разпоредбите на Изборния кодекс и на методическите указания на ЦИК в изборното помещение, както и да осигуряват свободното протичане на гласуването в избирателната секция.

Според процедурата, при постигнато съгласие между участниците в консултациите, ЦИК назначава предложените състави на СИК в дипломатическите и консулските представителства на България. В случай, че не е постигнато съгласие, обаче, МВнР изпраща на ЦИК предложения за членове на секционните избирателни комисии, според които ЦИК определя съставите.

Може да харесате още...