Планът за ограничаване на младежката безработица през 2013-та: работа за 22 177 безработни

plovdiv_stargrad_002Със 73 млн. лв. от държавния бюджет ще бъде осигурена заетост на 22 177 безработни. Това предвижда планът за ограничаването на младежката безработица и неактивност през 2013 година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. За реализирането на тази цел ще продължи изпълнението на Националната инициатива „Работа за младите хора в България” и ще стартират две нови мерки за насърчаване на заетостта на младежите до 29-годишна възраст, залегнали в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на заетостта.

Във връзка с увеличаването на минималната работа заплата на 310 лв. от 1 януари 2013 година, се променя и размерът на субсидираното трудово възнаграждение на включените в програми и мерки безработни лица. През 2013-та се увеличава заплащането на ромските медиатори, назначени на работа по Националната програма „Активиране на неактивните лица” – 340 лв. за лицата със средно образование и 450 лв. за наетите психолози и мениджъри на случай.  Променя се размерът на средствата, заплащани при обучение на обучители – до 200 лв. при не по-малко от 40 учебни часа. (старият размер беше 500 лв. и не е обвързан с броя на учебните часове). Увеличава се размерът на средствата за насърчаване на териториалната мобилност – за транспортни разходи за представяне пред работодател – до 20% от трудовото възнаграждение за субсидирана заетост (до 62 лв.) ежемесечно; за транспортни разходи за посещение (отиване и връщане) на населеното място по постоянно местоживеене един път в месеца, когато обучението е с продължителност над 1 месец – до 60 лв. на човек ежемесечно. След приемане от Народното събрание на ЗИД на Закона за насърчаване на заетостта, ще се осигури стипендия на безработните лица, участващи в мотивационно обучение за времето на обучение.
От държавния бюджет за проект „Красива България” за 2013 година са осигурени 3 млн. лв. Средствата ще се изразходват по ред, определен от Управителния съвет на проекта, който осигурява заетост на 450 безработни, регистрирани в бюрата по труда.

По процедурата за разработване на Национален план за действие по заетостта след оценка са одобрени за финансиране 196 регионални програми за заетост на 2278 безработни лица. Регионалните програми са съобразени с приоритетите на съответната областна стратегия за развитие и на регионалните, областните и общински планове за развитие.
През 2013-та чрез финансовия ресурс на ОП „Развитие на човешките ресурси” ще се реализират проекти за обучения, стажуване, субсидирана заетост, насърчаване на мобилността, стартиране на самостоятелна стопанска дейност на безработни лица, включително хора с увреждания, информиране и консултиране за кариерно развитие и обучение на заети лица, обучения и стажуване за неактивни и обезкуражени лица, социални придобивки за заетите и др.

Очакванията на експертите от реализирането на всички заложени действия в Националния план за действие по заетостта и при благоприятно развитие на стопанската конюнктура са за коефициент на заетост за групата 15-64 години – 59%, за групата 20-64 години – 64%, за групата 15-24 години – 22%, сред по-възрастните лица (55-64 години) – 46% и коефициент на безработица – не по-висок от 12,4 на сто.

 

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...