Бизнес-средата у нас през 2012-та – в цифри и нагласи за промяна

klaviatura_003Въвеждане на електронно правителство; премахване на коруцията в администрация и пълна прозрачност в процедурите за обществени поръчки – това са трите най-важни показатели, които бизнесът у нас посочва, за да се промени към по-добро средата за работа в страната ни през 2013-та. Според анкетно допитване през ноември на БТПП (Българската търговско-промишлена палата) сред членовете й, за идната година те посочват още за абсолютно необходими намаляването на административната, данъчна и осигурителна тежест; осигуряването на по-гъвкав пазар на труда чрез ограничаване на административна намеса на пазара на труда (при определяне на минималната работна заплата, минималните осигурителни прагове и т.н.) и чрез нормативни промени в трудовото законодателство; както и устойчивата законодателна среда.

Според проучването, основните проблеми, които са възпрепятствали бизнеса през 2012 година, са неефективното административно обслужване според 80% от фирмите и честите изменения в нормативните документи, посочени от 76%. Повече от половината от фирмите са се оплакали от корупция в публичните институции и конкуренцията от неформалната икономика – проблеми, свързани до голяма степен с първите два: бюрокрацията и непредсказуемостта в законите.

Макроикономическата и фискална стабилност на страната, инфраструктурата и общата данъчна тежест са условията за бизнес, получили най-високи оценки през тази година. От друга страна фирмите са най-недоволни от съдебната система и таксите, които заплащат.

Според БТПП, обаче, обезпокоителни са данните, според които над 64% от фирмите имат проблеми при намирането на служители с подходящата квалификация/образование при наличието на почти 400 хил. безработни през второто тримесечие на 2012 година.

източник: пресцентър БТПП

Може да харесате още...