Парламентът през 2012-та в цифри: 125 закона, един отхвърлен вот на недоверие и решение за референдум

milyo_glavna1125 закона, 185 решения и 4 декларации са приели народните избраници през 2012-та, според справка на парламентарния пресцентър. Успели са да го направят в 133 пленарни заседания, 11 от които са били извънредни. Сред изцяло новите закони са тези за хазарта, за младежта, за публично-частното партньорство, за управление на отпадъците, както и законите за държавния бюджет за 2013 година и за бюджетите на ДОО и НЗОК за идната година. По време на последната парламентарна сесия за тази година беше прието и решение за провеждане на национален референдум.

Парламентарният контрол, при който министри отговарят на депутстаски питания, е осъществен в 147 часа и 40 минути в общо 40 пленарни заседания.

Най-много въпроси са отправили от Коалиция за България – 922 въпроса и 173 питания; следвани от Синята коалиция – 222 въпроса и 13 питания; АТАКА е на трета позиция със 110 въпроса и 7 питания; независимите народни представители – 81 въпроса и 8 питания; ДПС – 54 въпроса и 12 питания и ГЕРБ с 46 въпроса и 10 питания. Най-питащите депутати са Димчо Михалевски – 256; Мая Манолова – 94; Иван Николаев Иванов – 87; Корнелия Нинова – 85, Антон Кутев – 73.

Сред министрите, отговорили на най-голям брой въпроси и питания, са министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов /183 въпроса и 18 питания/, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова /148 въпроса и 16 питания/, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков – на 118 въпроса и 17 питания; вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов – на 93 въпроса и 5 питания, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев /79 въпроса и 12 питания/, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова /70 въпроса и 6 питания/. Министърът на министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е отговорил на 68 въпроса и 2 питания, министърът на околната среда и водите Нона Караджова – на 62 въпроса и 4 питания, а министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов – на 57 въпроса и 5 питания. Министър-председателят Бойко Борисов е отговорил на 18 въпроса и 9 питания.

През тази година Народното събрание отхвърли вот на недоверие „за провала на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи”. Вотът беше внесен от 74 народни представители от парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС и независим народен представител и беше отхвърлен на 26-ти юли.

48 народни представители от парламентарните групи на Коалиция за България и Атака внесоха искане за гласуване на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Бойко Борисов „за спиране изграждането на АЕЦ „Белене” и провалената енергийна политика на България”. Депутатите от Атака, обаче, оттеглиха подписите си, разисквания не бяха проведени и вотът не беше гласуван.

Догодина ни очакват парламентарни избори. Кого ще изпратим в Народното събрание зависи само от нас. Така че – добре да преценяваме и да мислим. Защото след празниците се подреждат дългите и еднообразни делници, в които животът на всички в голяма степен се подрежда в зависимост от средата, която създават законотворците в парламента.

източник: пресцентър на НС

Може да харесате още...