15 годишният Марио – с награда за граждански принос от МВР по време на “Полицай на годината”

police_car_01Специална награда за граждански принос получи на тържествена церемония в МВР днес 15 годишният Марио Тихомиров от Белоградчик. На 23 ноември младежът рискува живота си, за да спаси осем годишно дете, паднало от скала край градчето. Тийнейджърът не само извади от пропастта детето, но успя да го пренесе до улицата и да организира транспортирането му до болницата.  Най-сериозната награда, която Марио получи след случая, беше благодарността и възхищението от бързата му и безкористна реакция на хора от цялата страна. Днес отличието му го нареди сред възрастните, отговорни за случването на още добри новини в страната ни тази година.Друг цивилен носител на награда от МВР през 2012-та е Мария Димитрова от Бургас, майка на дете, загинало на пешеходна пътека и председател на Фондация “Безопасни улици от Валя”. Благодарение на активната работа на фондацията се стигна до промяна в организацията на движението в много български градове в полза на пешеходците. Създадоха се повдигнати и ясно обозначени пешеходни пътеки, сигнализирани със светофарни уредби. Отпадна и възможността за извънсъдебно споразумение при причиняване на смърт при пътно-транспортно произшествие.

Освен наградите за граждански принос, на 19-тото издание “Полицай на годината” МВР раздаде общо 4 индивидуални, 5 колективни, 3 поощрителни награди и една – за гражданско доверие.

За първи път бяха присъдени две големи индивидуални награди – на инспекторите от ГД БОП Калин Литов и Никола Павлов. И двамата са се изявили при разследване на канали за нарко-трафик, уточниха от полицията. Павлов – на хероин и кокаин, съвместно с ДЕА, полицейските служби на Щвеция, Германия, Франция и агенция „Митници“. Литов – по време на съвместна операция на българите с ДЕА, полицейските служби на Великобритания и Испания в хода на международно разследване, довело до пресичане на канал за трафик на кокаин от Южна Америка за Европа и задържането на три тона кокаин край бреговете на Испания.

Носител на голямата колективна награда „Полицай на годината“ станаха служителите на отдел „Митнически режим, данъчна и осигурителна система“ при ГДБОП. През годинатаотделът е провел повече от 30 успешни операции, включително и международни. В резултат са били задържани и спрени от реализация 14 милиона къса цигари в страната и други 8 милиона къса в страни от Европейския съюз. Разкрити са 4 нелегални мощности за производство на цигари без бандерол, действали на територията на страната. Провели са десет операции срещу престъпни групи, нанесли щети от укрит и невнесен ДДС за над 45 милиона лева.

Специална колективна награда беше връчена и на служителите от сектор „Грабежи“ при Столична дирекция на вътрешните работи. Служителите от управлението са участвали през годината в охраната на 89 обекта, сред които дипломатически представителства и стратегически обекти. Участвали са в обезпечаването на обществения ред при множество футболни мачове, митинги, масови мероприятия и чуждестранни визити на високо ниво.

Награди за гражданско доверие получиха главен полицай Тодор Маринов и полицай Румен Кехайов от Четвърто районно управление при ОД на МВР Бургас. Двамата са с основен принос за спасяването на живота на млад мъж, който опитал да се самоубие със серизоно количество медикаменти. Те оказали първа долекарска помощ на младежа до идването на екип на спешния център – и тя се оказала решаваща, за да не се стигне до фатален край.

2012-та е най-успешната в противодействието на престъпността от последните 20 години, е заключението на вътрешния министър, който заяви още, че се гордее с работата на полицаите.

Може да харесате още...