Китайският посланик отпразнува БГ Коледа със студенти от Пловдив

kitajski poslanik-2-studenti„Когато преди 2 години открихме специалностите с китайски, очаквахме максимум 10-15 студенти, а още първата година приехме 50, което надмина 4-5 пъти нашите прогнози“. Това каза снощи доц. д-р Живко Иванов, декан на Филологическия факултет на ПУ “Паисий Хилендарски”, на първия българо-китайски Коледен бал, който събра над 100 студенти, преподаватели, бизнесмени и представители на местната власт. В момента над 80 българи изучават йероглифите в пловдивския университет. Преподавателите от двама вече са 6-ма. Според първокурсниците Драго, Ели, Екатерина, Анжела, Христина хората, владеещи китайски език, имат големи шансове за реализация не само в България, но и в чужбина, защото много фирми, внасят продукти и инсталират машини от азиатската държава.

kitajskijat poslanik1Потвърди го и посланикът на Китай у нас Гуо Йеджоу, който беше специален гост на бала. Той изрази приятната си изненада от бързината, с която се развиват 3-те специалности с китайски език в Пловдив и похвали българския бизнес, че подкрепя академичната общност. Според посланика, икономическите отношения между България и Китай ще се задълбочават, което ще доведе до успешна реализация на младите хора, които изучават езика на Поднебесната империя.

Негово превъзходителство с интерес изгледа близо 2-часовата програма, в която се редуваха изпълнения на неговия език, на български и английски. И за да се почувства истински коледният дух, най-възрастният студент му подари за здраве дрянова клонка, както повелява българската традиция. 65-годишният Христо Полизов е доктор по физика, но от години се интересува от културата на далечната страна. Полизов за малко да се включи в демонстрациите на традиционното бойно изкуство Тай дзи чюен, което тренира от 10 години, но не беше облечен в подходящ екип 🙂

Празникът организираха Българо-китайската асоциация за бизнес-развитие и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, с помощта на Сиенит Холдинг и МОЛ Галерия Пловдив.

Визитата на китайския посланик в Пловдив продължи и днес със среща с кмета на града Иван Тотев, който се присъедини към вчерашния празник заедно с председателя на ОбС арх. Илко Николов. На бала бяха и двама районни кметове – Костадин Димитров и Петър Петров.

Може да харесате още...